MENJA SE SMER RATA? Ukrajinci u velikom problemu, Rusi tvrde da znaju šta je uzrok
Facebook

Ministarstvo odbrane Rusije oglasilo se zvaničnim saopštenjem.

- Visokoprecizne rakete dugog dometa "Kalibar" u blizini sela Radušno, Dnjepropetrovska oblast, uništile su skladišta municije za višecevne raketne sisteme "HIMARS", "haubice M777" i samohodne topove "2S7 Pion" koje su Sjedinjene Američke Države isporučile Ukrajini - saopštilo je ministarstvo.

Vojni stručnjaci navode da, ako je to istina, će rat u Ukrajini dobiti potpuno novi "smer i ton" jer to oružje održava ukrajinsku vojsku u igri u poslednje vreme.

 

 

- Bez municije, kao i da nemate to razorno oružje - tvrde vojni analitičari.

"HIMARS" je u Ukrajinu stigao pre mesec dana i odmah se ovo američko oružje prikazalo kao veoma efikasno. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se odmah "hvalio" ovim oružjem koje je navodno mnogo pomoglo ukrajinskoj vojsci.

Šta je "HIMARS" ?

"HIMARS" je visokotehnološki laki raketni bacač na točkovima, koji mu daje veću agilnost i manevarsku sposobnost na bojnom polju. Svaka jedinica može da nosi šest projektila vođenih GPS-om, ponovno punjenje je moguće za oko jedan minut i zahteva mali broj članova osoblja.

Vojni analitičari kažu da je ovaj sistem znatno pouzdaniji od drugih projektila koje trenutno koriste ukrajinske snage. Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro duplo duže od haubica M777, koje su SAD ranije isporučile Ukrajini.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading