DOGOREVA FITILJ NA BURETU BARUTA! Sve veće tenzije oko ruske enklave na Baltiku
Tanjug/Ap

Litvanija je pre nekoliko dana obustavila železnički transport koridorom Suvalki iz Rusije ka toj enklavi, zbog čega je skoro milion stanovnika Kalinjingradske oblasti ostalo bez osnovnih potrepština. Iz Viljnusa je saopšteno da je blokada uvedena u skladu sa sankcijama EU i u dogovoru sa Evropskom komisijom, a Moskva je automatski zapretila ratom ukoliko jedina kopnena veza između Rusije i Kalinjingrada ne bude ponovo uspostavljena. Trenutno nema naznaka da će doći do deblokade.

Kalinjingrad je pod rusku vlast potpao na kraju Drugog svetskog rata, a od raspada SSSR i ulaska nekadašnjih pribaltičkih republika Litvanije, Estonije i Letonije u NATO ta enklava postala je najnaoružaniji deo Ruske Federacije. Prema procenama vojnih stratega, u toj enklavi se nalazi više nego dovoljno naoružanja i vojske za dužu odbranu od spoljnih napada, ali i naoružanje koje može ozbiljno da ugrozi i pojedine evropske prestonice, poput Berlina.

Među naoružanjem koje Rusi drže u toj oblasti nalaze se i raketni sistem „zemlja-zemlja 9K720 Iskander“, raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „S-400 Trijumf“ velikog dometa, kao i lanseri raketnog sistema „obala-more K-300 Bastion“. Zapadu je najveći trn u oku baš „Iskander“, koji nosi bojeve glave od 480 do 700 kilograma, a operativni domet mu je do 500 kilometara. Ovi projektili naročito su opasni jer mogu, osim konvencionalnih, da nose i nuklearne bojeve glave, a s obzirom na to da lete hipersoničnim brzinama, predstavljaju tešku metu za obaranje.

Kalinjingradska oblast zauzima svega 15.100 kvadratnih kilometara, ali je tu smeštena i posebna objedinjena operativno-taktička grupa Oružanih snaga Rusije - Kalinjingradski posebni rejon - čiju okosnicu čini Baltička flota sa svojim vazduhoplovnim snagama i PVO. U ovoj oblasti su i jake snage ruske vojne avijacije sa najmodernijih borbenim letelicama poput aviona „suhoj“ i bespilotnih letelica „forpost“, kao i helikopterskim eskadrilama. U Kalinjingradskoj oblasti nalazi se i radar za rano otkrivanje i upozorenje o raketnim napadima, koji pokriva celu Evropu i severni Atlantik.

S obzirom na to koliko je Rusija uložila u naoružavanje ovog veoma važnog regiona, svaka blokada i agresivna akcija protiv Kalinjingradske oblasti sigurno će naići na veoma oštar vojni odgovor Moskve, upozoravaju eksperti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je kontramere prema Litvaniji, ali nije precizirao o kakvim merama se radi. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova bila je nešto rečitija, najavivši da odgovor neće biti diplomatske, već praktične prirode.

- I Litvanija i EU su preko svojih diplomatskih misija u Moskvi obaveštene da su takve akcije nedopustive i da preduzete korake treba poništiti i dovesti situaciju nazad na legalan, legitiman kolosek. Ako se to ne uradi, onda će, naravno, uzvratni potezi biti neizbežni, što je naglašeno na svim nivoima u Moskvi - upozorila je Zaharova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading