SVI STRAHUJU OD ESKALACIJE SUKOBA Amerika i saveznici obezbeđuju sve moćnije oružje za Ukrajinu
Foto: Danijel Simić

Razgovori koji se vode iza scene, koji su veoma osetljivi i o kojima se ranije nije izveštavalo, ne postavljaju eksplicitna geografska ograničenja za upotrebu oružja koje se isporučuje ukrajinskim snagama.

Međutim, u razgovorima je nastojano da se postigne zajedničko razumevanje rizika od eskalacije, rekla su tri američka zvaničnika i diplomatski izvori.

- Zabrinuti smo zbog eskalacije, a ipak ne želimo da postavljamo geografska ograničenja ili da im previše vezujemo ruke za stvari koje im dajemo- rekao je jedan od trojice američkih zvaničnika, koji nije želeo da bude imenovan.

Administracija predsednika DŽozefa Bajdena i saveznici SAD sve su spremniji da Ukrajini daju oružje većeg dometa, uključujući haubice M777, dok se Kijev bori protiv ruskih invazionih snaga sa više uspeha nego što su američki obaveštajci predviđali.

Prošlonedeljna najava Pentagona da će Danska obezbediti Ukrajini protivbrodske rakete Harpun dodatno bi proširila domet Kijeva.

Nakon što su prvobitno predviđali da će u Ukrajinu stići mnogo brojnija ruska vojska, američki zvaničnici su nedavno izrazili nadu da ukrajinske snage mogu da pobede u ratu i žele da ih naoružaju da bi to i učinili.

Američki zvaničnici kažu da Bajdenova administracija čak razmatra isporuku Kijevu raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), koji u zavisnosti od municije može imati domet stotinama kilometara.

Međutim, američki obaveštajci su, takođe, upozorili na rastuće rizike, posebno imajući u vidu neslaganje između očiglednih ambicija predsednika Rusije Vladimira Putina i učinka njegove vojske -navela je agencija.

Komentari (0)

Loading