kafa
Foto: Shutterstock

Italijani su ponosan narod. Ne prihvataju baš najbolje kada im neko vređa proizvode, ili ako im neko stavi ananas na picu, čak i ako neko popije kapućino posle 12 časova. Ipak, nismo sigurni kako će podneti što su njihove kafe ocenjene kao loše u odnosu na one koje tredicionalno dolaze iz drugih zemalja.

Konkretno, poznati sajt "Atlas" koji se bavi rangiranjem hrane i pića objavio je listu kafa koje imaju najbolju ocenu u javnosti. Ove liste su zasnovane na ocenama publike, sa brojnim mehanizmima koji prepoznaju stvarne korisnike i ignorišu ocene botova ili nacionalista i daju dodatnu vrednost ocenama korisnika koje sistem prepoznaje kao obrazovane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na vrhu liste je kubanski espreso. Prethodno zaslađen tip espresa poreklom sa Kube poznat je kao cafe Cubano i često se naziva kubanski espreso, kubanska kafa, kubanski pull ili kubanski šot. Iako ima jedinstven status na Kubi, gde je tradicionalno bio osnovno društveno i kulturno piće, kubanski espreso je takođe veoma popularan i široko dostupan širom Latinske Amerike i Floride.

Sastoji se od espresa koji se tokom pripreme zaslađuje šećerom. Ova vrsta espresa se pravi kuvanjem najtamnije pržene kafe sa šećerom, što rezultira svetlosmeđom penom na vrhu kafe. Espreso u kubanskom stilu smatra se osnovnom popodnevnim pićem obično se služi sa čašom vode. Za autentično kubansko iskustvo, najbolje je upariti sa dobrom kubanskom cigarom.

Veliko iznenađenje iz Indije

Ali veliko iznenađenje je na drugom mestu gde je indijska filter kafa. To je tehnika pripreme u kojoj se kafa priprema pomoću posebnog filtera. Ovaj filter se sastoji od dve komore - gornje sa perforiranim dnom koja se koristi za zadržavanje mlevene kafe i donje u koju kuvana kafa polako kaplje.

Ova tehnika kuvanja rezultira kafom bogatog ukusa i punog tela koja se obično meša sa mlekom i zaslađuje šećerom. Tradicionalno se služi u čaši sa pratećim tanjirom (davara). Ponekad se kombinacija kafe i vrućeg mleka neprekidno sipa iz jedne posude u drugu dok ne postane gazirana i zapenasta.

Freddo espreso je na poziciji broj 3, dok je malo iza nje njegov „mlađi brat“, freddo kapućino. Međutim, grčko prisustvo u kafama tu ne prestaje, jer na "9" imamo frape.

U prvih deset, Italija ima dve reprezentacije sa tradicionalnim kapućinom na '6' i espreso ristrettom na '8'. Dok se naša omiljena turska kafa našla između italijanskih na sedmom mestu.

I kao što najpopularniji komentar na postu kaže: „Italijani će biti jako uznemireni!“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading