NA DANAŠNJI DAN 1395. Poginuo je nacionalni junak Marko Mrnjavčević, poznatiji kao Marko Kraljević, za kog svetom kruže zanimljive priče
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Marko Kraljević , (rođen oko 1335 - umro 17. maja 1395, Rovine, Vlaška [sada u Rumuniji]), srpski kralj (1371–95). U narodnom predanju on je zaštitnik i sasitelj hršćanstva za vreme duge otomanske okupacije Balkana.

Marko Kraljević („Marko, kraljev sin“) bio je član porodice Mrnjavčević, za koju neki izvori tvrde da je hercegovačkog porekla.

Markov otac, Vukašin, bio je kralj južnih srpskih zemalja čiji je glavni grad bio Prilep (danas u Makedoniji). Kada je Vukašin 1371. godine ubijen u bici sa Turcima, Marko ga je nasledio kao kralja, ali kao vazal osmanskog sultana. Poznato je da je Marko izgradio manastir na Sušici kod Skoplja I da je poginuo boreći se u bici na Rovinama (1395) tokom rata između Turaka i Vlahaprinca Mirčea Starog, ali inače je njegov život slabo dokumentovan. Šareniji detalji sačuvani su u srpskim baladama i epskoj poeziji, kao i u raznim balkanskim narodnim pesmama. Radosan, pravedan, snažan, neverovatno hrabar i viteški nastrojen, Marko je prikazan kao nepomirljivi neprijatelj Turaka, čudesan pijanac vina i nerazdvojiv od svog konja Šaraca.

U srpskoj narodnoj poeziji, Kraljević Marko je super junak, i on poseduje nadljusku snagu, u stanju je stiskom šake istisnuti vodu iz suve grane.

Njegovovo omiljeno oružje je topuz od 66 oka (85 kg) i ima konja Šarca kojeg je odabrao jer je bio jedini koji mu je bio veran.

U pesmama se ističe njegovo viteško junaštvo, iako je i on poput Herakla sklon naglim izlivima besa, on uvek ostaje zaštitnik siromašnih i nemoćnih, čuvar zakona i reda, čak i onda kad to ide na njegovu štetu.

Kraljević Marko je i milosrdan, u jednoj pesmi on žali što je ubio boljeg junaka od sebe albanskog razbojnika Musu Kesedžiju. U drugoj pak pesmi Marko se odlučuje pomoći tadašnjem zakonitom srpskom vladaru Stefanu Urošu, iako je mogao biti bar malo nepošten, a tada bi od toga imao koristi njegov otac (pa i on). U narodnom pesništvu on se odlučio umreti kad se pojavilo vatreno oružje (dotada je živeo već par stotina godina) jer je otad svaka kukavica mogla ubiti junaka i izdaleka.

NA DANAŠNJI DAN 1395. Poginuo je nacionalni junak Marko Mrnjavčević, poznatiji kao Marko Kraljević, za kog svetom kruže zanimljive priče

Foto: Wikipedia

 

Ali on i u svojoj smrti zapravo samo spava, čeka u pećini dok ne bude opet potreban (ovo je tipična tema takozvanih planinskih mitova i legendi).

Njegov krilati konj Šarac, takođe ima nadrealne sposobnosti, ravne onima svog gospodara, s njim Marko deli sve pa i vino. Kraljević Marko, poput grčkih mitoloških junaka ima svoju zaštitnicu, – vilu Raviojlu.

Njegova majka Jevrosima bila je sestra Vojvode Momčila, a brat mu se zvao Andrеja (Andrijaš), oboje su stvarne istorijske ličnosti.

U srpskoj narodnoj lirici majka Jevrosima postala je oličenje pravičnosti, morala, i hršćanskih vrednosti. Markov otac Vukašin Mrnjavčević poželeo je Momčilovu ženu Vidosavu, a ona sama pomogla mu je u ubistvu svoga muža, ujaka Kraljevića Marka. Markova pak majka Jevrosima, pokušala je da spreči ubistvo svoga brata, ali nije uspela.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Grga Pitić

17.05.2021 16:50

Malo je reći da je pio kao konj, i ne samo to, uspeo je napiti konja i zakasniti na Kosovski boj..

Misa

17.05.2021 20:37

Poginuo kao turski vazal boreci se protiv Srba.