HAOS U AUSTRALIJI Vojska izlazi na ulice zbog lokdauna!
Foto: EPA

Australijske vlasti poslale su na ulice Sidneja vojsku, kako bi pomogle da se sprovede lokdaun, koji je uveden zbog brzo rastućeg broja novozaraženih delta sojem korona virusa.

Od juna do danas zaraženo je gotovo 3000 ljudi, a preminulo ih je devetero. U petak je zabilježeno 170 novih slučajeva zaraze, uprkos karantinu koji traje već pet nedelja piše Bi-Bi-Si.

Međutim, mnogi smatraju slanje vojske u borbu protiv korona virusa nepotrebnom.

Naime, lokdaun je u Sidneju na snazi najmanje do 28. avgusta. Ljudima je zabranjeno izlaziti iz domova osim ako je reč o kupovini, pružanju pomoći ugroženima i drugim neodgodivim razlozima.

Tokom vikenda, vojnici će proći trening, a u ponedeljak će biti raspoređeni u patrole i zajedno s policijom kontrolisati mere poput zabrane kretanja automobilom izvan radijusa od 10 kilometara od adrese stanovanja, prenosi hrvatski portal Net.

Ministar policije, Dejvid Eliot poručio je da je vojska angažovana zbog grupa ljudi koji misle "da se pravila ne odnose na njih".

Širenje zaraze se inače povezuje s velikim familijama koje žive u siromašnijim i etnički raznolikim predgrađima Sidneja.

Kritičari tvrde da su na tim lokacijama policijske mere već sad strože nego u ostatku grada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading