MODERNI ZELENAŠI NE KORISTE MIŠIĆE, VEĆ MOZAK Vodite računa od koga pozajmljujete pare i šta piše u ugovoru koji potpisujete
Privatna arhiva

Da je znao kako će se iskomplikovati pozajmljivanje 15.500 evra i 10.000 američkih dolara, Valjevac Dejan Todorović bi dvaput razmislio. Ovako, već 12 godina se tuži sa sugrađaninom Zoranom Radosavljevićem, koji od njega potražuje 130.000 evra.  

- Viši sud u Valjevu je presudio u njegovu korist, žalio sam se Apelacionom sudu u Beogradu, koji je potvrdio odluku valjevskog suda. Žalio sam se i Vrhovnom kasacionom sudu i on je obe presude odbacio a predmet je vratio sudu u Valjevu, koji je doneo opet istu presudu, pa sam se opet žalio Apelacionom sudu - naveo je Todorović, koji sebe smatra žrtvom zelenašenja.

MODERNI ZELENAŠI NE KORISTE MIŠIĆE, VEĆ MOZAK Vodite računa od koga pozajmljujete pare i šta piše u ugovoru koji potpisujete

Privatna arhiva

 

- Predsednik suda nema zakonom utvrđena ovlašćenja kojim bi mogla da komentariše donete sudske odluke - izjasnila se za Alo! predsednica Višeg suda u Valjevu Biljana Savić. 

Žrtvama zelenašenja u Srbiji poslednjih godinu i po dana bavi se i niški Centar za razvoj društva „Protekta”. 

- Javilo nam se na stotine građana iz cele Srbije. Mnogo je mladih od 20 do 25 godina koji su se zadužili zbog kocke ili neke druge bolesti zavisnosti, ima dosta kupoholičara koji su zbog neumerenog trošenja dospeli u probleme sa zelenašima, onih kojima je novac bio potreban za pokretanje posla a nisu mogli da dobiju kredit u banci. Neki su pare uzeli kako bi platili lekove ili operacije. Različiti su povodi, zajedničko je što su mislili da će rešiti problem, a postali su žrtve zelenaša - naveo je za Alo! Milan Stefanović, direktor „Protekte”.

MODERNI ZELENAŠI NE KORISTE MIŠIĆE, VEĆ MOZAK Vodite računa od koga pozajmljujete pare i šta piše u ugovoru koji potpisujete

Privatna arhiva

 

- Moderni zelenaši se ne služe mišićima, već mozgom. Danas oni angažuju advokate koji im pišu ugovore, dok su oni koji uzimaju novac obično pravno nepismeni. Dešavalo se i da potpisuju blanko priznanice. Upravo to je radila žena koja je pozajmila 1.000 evra da plati struju. Zelenaša je pronašla na Fejsbuku, sada se tuži sa njim i u opasnosti je da ostane bez stana. Zelenaši su i sjajni psiholozi, odlično čitaju nevoljnike. U početku su veoma prijatni, a kad pokažu pravo lice, obično je kasno - zaključio je Stefanović.

Deda prodao stan da vrati kockarski dug svog unuka

Stefanović je istakao da su žrtve zelenaša najčešće mladi koji su se zadužili zbog kocke.

- Ali, obično roditelji traže pomoć, jer mladi nemaju jasnu svest o novcu. Imali smo slučaj dede koji je morao da proda stan zbog duga svog unuka, osamnaestogodišnjaka koji se od 16. godine kocka a da nije ni ušao u kockarnicu, već to radi posredstvom aplikacije na telefonu. On je napravio dug od 50.000 evra - rekao je Stefanović. 

Besplatna pravna i psihosocijalna pomoć

„Protekta” je pre godinu i po pokrenula program besplatne i anonimne pravne i psihosocijalne pomoći žrtvama zelenašenja. Telefoni na koje se mogu javiti: 060-141-11-80 (pravna pomoć) i 061-270-91-02 (psihosocijalna pomoć)

Preselo mu more: Da bi otišao s porodicom na odmor, pozajmio 350, vratio 3.000 evra

- Mlađi muškarac je uzeo 350 evra kako bi porodično otišao na more, a sada je dospeo u situaciju da vraća 3.000 evra. Isti iznos vraća muškarac iz Babušnice koji je pozajmio 1.000 evra i kupio mobilni telefon - naveo je Stefanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading