AMERIČKI ESTABLIŠMENT U PANICI Rusija stavila u borbeno dežurstvo jezivo nuklearno oružje apsolutnog uništenja (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Podmornica "Belgorod" je stupila na borbeno dežurstvo 8. jula i trenutno je jedina podmornica iz projekta 09852. Te podmornice imaju samo jednu namenu, da nose podvodnu raketu "Posejdno" koja se kreće na nuklearni pogon i nosi nuklearnu bojevu glavu od 100 MT. Poređenja radi, najjača nuklearna bomba koja je ikada detonirana bila je sovjetska "Car bomba" koja je imala 50 MT i nakon čijeg dejstva se oblak digao do stratosfere, a iza nje ostao krater širok nekoliko kilometara. 

Zbog toga ne čudi što je činjenica da je porinuta podmornica "Belgorod" izazvala veliku paniku u Sjedinjenim Državama. 

Samo jedan torpedo "Posejdon" je u stanju da uništi kompletnu obalu Sjedinjenih Država, a "Belgorod" nosi osam takvih raketa. 

Razlog da se "Posejdon" naziva raketom a ne torpedom je to što pored monstruoznog dometa od 10.000 kilometara putuje na dubini od jednog kilometra  i brzinom od 200 kilometara na čas, dok najbrzi torpedo koji imaju Sjedinjene Države jedva dostiže brzinu od 60 kilometara na čas.

Neki američki stručnjaci pretpostavljaju da "Posejdon" nosi tzv. "kobaltnu bombu" tj. nuklearnu bombu koja je posuta kobaltom i koja izaziva ekstremno i dugotrajno zagađenje na velikoj površini. To svoje uverenje crpe iz činjenice da su ruski zvaničnici rekli kako bi jedan "Posejdon" trajno pretvorio Veliku Britaniju u nuklearnu pustinja, ali bi je pre toga izložio cunami talasu koji bi uništio sve na ostrvu. 

Sve ovo izaziva ne malu zabrinutost kod američkih vojnih stručnjaka i svi se slažu da da će Sjedinjene Države morati da razviju sasvim novi sistem borbe i odbrane na moru kako bi zaustavili "Posejdon", ali da takav sistem trenutno ne postoji niti oni imaju ideju kako bi trebalo da izgleda i kako da ga naprave. 

Sve najnovije informacije o specijalnoj vojnoj operaciji Ruske Federacije u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading