ŠTA JE UKRAJINI DONEO SAMIT U ŠVAJCARSKOJ? Olgasio se Kuleba
EPA/LEGNAN KOULA

"Samitom mira stvorili smo preduslove da Rusija vodi pregovore ne jezikom ultimatuma , već u dobroj veri, kako se ti pregovori ne bi odvijali na račun ustupaka Ukrajine", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Kuleba je podsetio da je od 2014. do 2022. godine bilo 200 rundi pregovora sa Ruskom Federacijom u različitim formatima – i u Normandiji i u Minsku. 

Prema njegovim rečima, Rusija je svuda "uništavala proces: ljudi su razgovarali satima, ali na kraju ništa nije bilo".

"Ruska Federacija je izokrenula proces na način da je put ka miru bio moguć samo kroz ustupke Ukrajine. Naučili smo ovu lekciju. I sada ne ponavljamo ove greške. Formirali smo koaliciju, a Rusija je videla da njeni ultimatumi ne funkcionišu, da Ukrajina uživa podršku ne samo Evrope i Amerike – ima mnogo više zemalja na našoj strani", rekao je on.

Kuleba je ocenio da je samit u Švajcarskoj korak ka miru, ali je, kako je naveo, pred Ukrajinom dug put.

Globalni mirovni samit koji je pokrenula Ukrajina održan je u Švajcarskoj 15. i 16. juna, uz učešće više od 100 zemalja i organizacija iz celog sveta, s fokusom na pitanja identifikovana u ukrajinskoj formuli mira, uključujući nuklearnu i prehrambenu bezbednost, kao i povratak dece i druga humanitarna pitanja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading