Ruski vojni avioni
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema Džefriju Saksu, predsedniku Mreže za rešenja za održivi razvoj Ujedinjenih nacija, Zapad je lako mogao da spreči katastrofalni sukob u Ukrajini, koji je nastajao dugi niz godina, tako što je napustio mnoge eskalacijske politike, uključujući širenje NATO-a.

U intervjuu za domaćina "Going Underground" Afšina Ratansija u subotu, Saks, istaknuti stručnjak za postsovjetske ekonomije koji je više od decenije služio kao specijalni savetnik generalnog sekretara UN, tvrdio je da sukob u Ukrajini predstavlja „potpuni neuspeh“ američke diplomatije.

On je rekao da su zemlje G7, posebno SAD, „prerasle u veliku aroganciju“, verujući da mogu da rade šta god žele.

Ovaj pristup je, tvrdi Saks, uvukao svet u tri velike geopolitičke krize, uključujući sukobe u Ukrajini i Gazi, dok je podstakao tenzije između Kine i SAD oko Tajvana.

"SAD su... neodgovoran akter u sva tri ta događaja. Kada je reč o Ukrajini, neodgovornost je u tome što je ovaj rat mogao lako da se izbegne... od strane NATO-a tako što je jasno izjavio (da) se neće proširiti na Ukrajinu", rekao je on.

Saks

YT/ Kim Iversen

 

On je takođe kritikovao zapadne političare i medije zbog tvrdnji da je ruska vojna operacija u Ukrajini „ničim izazvana“.

Saks je podsetio da su tome prethodile brojne „provokacije“, uključujući nekoliko talasa širenja NATO-a, puč u Kijevu koji podržava Zapad i neuspeh Zapada da izvrši pritisak na Ukrajinu da primeni sporazume iz Minska.

Sada nevažećim sporazum je imao za cilj da okonča krvoproliće u dve republike Donbasa dajući im poseban status u okviru ukrajinske države.

Ekonomista je takođe sugerisao da je Zapad mogao lako da okonča sukob u ranoj fazi, pošto su Moskva i Kijev uglavnom razradili preliminarni mirovni sporazum tokom pregovora u Turskoj, koji su se vrteli oko neutralnosti Ukrajine.

Međutim, prema Saksu, tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson je „uleteo“ i savetovao Kijev da odbije sporazum, što je Džonson demantovao.

„Ovo je bio užasan savet... i užasna, užasna pogrešna procena“, rekao je Saks, dodajući da je to dovelo do stotina hiljada mrtvih u Ukrajini.

On je naveo da SAD žele da se Kijev „bori do poslednjeg Ukrajinca” umesto da pomaže u pregovorima o „osnovnoj tački” ukrajinske neutralnosti. "Ovo nije raketna nauka... Ostavite malo prostora između velikih sila."

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Moskva započeti mirovne pregovore sa Ukrajinom kada ona povuče svoje trupe iz regiona Donbas, Herson i Zaporožje.

Konačni sporazum, rekao je on, mora uključiti neutralnost Ukrajine, „denacifikaciju“ i „demilitarizaciju“, kao i ukidanje zapadnih sankcija Moskvi.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading