rat u ukrajini
Foto: EPA/EPA/GAVRIIL GRIGOROV - UKRAINIAN PPS- STRINGER- SERGEI ILNITSKY

Počinje mirovni samit u Švajcarskoj, a Ukrajina već najavljuje da se priprema da bude domaćin sledećeg globalnog samita mira.

BONUS VIDEO

Saliven: Mirovni predlog Rusije apsurdan

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Saliven, izjavio je da poslednji mirovni predlog Rusije za Ukrajinu vodi "ka daljoj dominaciji te zemlje" i da se radi o "potpuno apsurdnoj viziji".

Takođe je rekao novinarima da je odsustvo Kine sa Samita o miru u Ukrajini verovatno rezultat poziva Rusije da ne prisustvuju. 

Fon der Lajen: Zamrznut konflikt nije rešenje već recept za buduće ratove

Gorovom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Švajcarskoj je i zvanično počeo mirovni samit o Ukrajini.

Fon der Lajen poručuje da zamrzavanje konflikta u Ukrajini nije rešenje, već recept za buduće ratove.

"Umesto toga, potrebno je podržati sveobuhvatan, pravedan i održiv mir za Ukrajinu. Onaj koji vraća suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajini", smatra je Fon der Lajen. 

Švajcarska: Samit o Ukrajini donosi konkretne korake o miru

Švajcarska predsednica Viole Amherd poručuje da na mirovnom samitu o Ukrajini očekuje prve konkretne korake ka miru, dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenjuje da bi skup mogao da bude "istorijski".

"Želimo konkretne etape, ali nećemo pregovarati o miru u hotelu u Birgenštoku", kaže Amherdova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim pred početak samita i precizira da je prva etapa "zajedničko razumevanje" principa budućeg mira uspostavljenog Poveljom UN. 

PRAH I PEPEO Pogledajte kako ruski Lancet raznosi ukrajinski Su-25 na KOMADE (VIDEO)

Zaharova pozvala Zapad da razgovara o Putinovoj mirovnoj inicijativi

Učesnici ukrajinske konferencije u Švajcarskoj trebalo bi da razgovaraju o mirovnoj inicijativi ruskog predsednika Vladimira Putina, ako žele da "spasu svet", saopštila je saopštila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ako želite da spasete svet, razgovarajte o predlogu Vladimira Putina. Predsednik Rusije je sve rekao i pokazao pravi put ka miru“, naglasila je Zaharova u intervjuu za Tas.

Dodala da samo oni koji ne žele mir ne mogu da razumeju inicijativu ruskog lidera. 

"CELA GRUPA JE LIKVIDIRANA" Stravičan udar ruske avijacije, obaveštajci našli gde se kriju i javili koordinate

NATO: Još nema konsenzusa o pridruživanju Ukrajine

Da bi se Ukrajina pozvala u NATO, potreban je konsenzus svih država članica, a on još nije postignut. Umesto toga, već postoji konsenzus o vojnoj pomoći, saopštio je generalni sekretar Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje da li Ukrajina može da se nada da će na samitu u Vašingtonu dobiti poziv za pridruživanje Alijansi.
 
"Svi se slažemo da će Ukrajina postati članica NATO-a i podržati prelazak Ukrajine u Alijansu. Neophodno je imati NATO oružje, ispuniti NATO standarde i stvoriti odbrambene institucije. I radićemo zajedno, pomoći ćemo Ukrajini na putu ka NATO-u. Ali za poziv je potreban konsenzus, a mi još nismo postigli konsenzus o pozivu, ali smo postigli konsenzus o vojnoj pomoći. Moramo da radimo u ovom pravcu“, poručio je Stoltenberg.

"POGOĐEN DRAGOCENI HANGAR" Rusi javljaju o stašnom udaru na frontu

Rusko MO: Jurišni avioni Su-25 napali jedinice OSU(VIDEO)

Jurišni avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije napali su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Centar”, uništivši specijalnu opremu i ljudstvo protivnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Kijev se već priprema za novi Globalni samit mira, ne isključuje poziv Rusiji

Zamenik šefa Predsedničke kancelarije Igor Žovkva rekao je da se Ukrajina već priprema da bude domaćin sledećeg Globalnog samita mira.

Prema njegovim rečima, samit u Švajcarskoj biće inauguracioni, a na sledećem će se razmatrati rezultati prvog samita.

"Na ovom mirovnom samitu razgovaraćemo na osnovu rezultata prvog samita i rezultata mape puta o tome kako razgovarati o miru u Ukrajini", rekao je on na nacionalnom teletonu.

Zvaničnik je takođe napomenuo da ne isključuju format takvog samita uz učešće Rusije.

"Ne isključujemo ovo ako su zemlje koje dele zajednički plan koji je razvio Ukrajina i njeni saveznici spremne da to prenesu zemlji agresoru, a ona neće diktirati svoje uslove, već će slušati zajednicu“, dodao je Žovkva, prensoi RTS.

(Unijan)

Budanov: Udar na rusku avio-bazu u Rostovskoj oblasti

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov rekao je da su ukrajinske snage napale s najmanje 70 dronova rusku avio-bazu Morozovsk u Rostovskoj oblasti.

Prema rečima Budanova, operacija je pokrenuta sa teritorije Ukrajine.

Šef GUR-a je dodao da je trenutno u toku procena štete: "Čekamo informaciju" da li je neki avion uništen ili oštećen. 

Ovo je bio drugi veliki napad ukrajinskih dronova na Morozovsk u poslednja dva meseca.

Budanov je naveo i da će baza ponovo biti napadnuta.

Moskva: Oboreni dronovi iznad Rostovske oblasti

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili i presreli tri drona iznad Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Protekle noći zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, navodi to Ministarstvo.

G7: Rusija mora platiti Ukrajini skoro 500 milijardi dolara štete

Države G7 traže legalne načine da primoraju Rusiju da Ukrajini nadoknadi ratnu štetu od najmanje 486 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Samita G7.

Ističe se da Rusija mora da prekine svoj nelegalni agresorski rat i da nadoknadi štetu nanetu Ukrajini.

"Prema podacima Svetske banke, ovi gubici već premašuju 486 milijardi dolara. Pogrešno je da Rusija odlučuje da li će i kada platiti štetu nanetu Ukrajini. Obaveza Rusije da plati štetu koju prouzrokuje očigledna je sa stanovišta međunarodnog prava. Zbog toga nastavljamo da razmatramo sve pravne mehanizme da primoramo Rusiju da se pridržava ovih obaveza“, navodi se u dokumentu.

Uslovi Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da Ukrajina mora da povuče svoje trupe iz svih novih regiona Rusije kako bi počeli mirovni pregovori.

Naveo je da još jedan uslov za pregovore mora da bude izjava Kijeva da se odriče namera da uđe u NATO, dodavši da bi tada odmah bio spreman da sedne za pregovarački sto.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odgovorio je da su Putinovi uslovi, "ultimatum" kome se ne može verovati. "Verujem da Putin ne bi zaustavio svoju vojnu ofanzivu čak i ako bi njegovi zahtevi za prekid vatre bili ispunjeni", dodao je Zelenski.

Na reči Zelenskog uzvratio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov da je jasno da je reč o "mirovnoj inicijativi i sveobuhvatnom, veoma dubokom i konstruktivnom predlogu".

Samit u Švajcarskoj

Zelenski je, u međuvremenu, doputovao u Švajcarsku gde se održava dvodnevni mirovni samit na koji predstavnici Moskve nisu pozvani.

 

Nemačka je predala Ukrajini još jedan veliki paket vojne pomoći, koji uključuje raketne sisteme HIMARS, opremu za PVO i tenkove.

Ministri odbrane država NATO-a odobrili su plan o dugoročnom snabdevanju Ukrajine oržjem i vojnom opremom kao i nastavku sprvođenja vojnih obuka, rekao je posle sastanka generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Naveo je da će se pomoć pružati iz američke vojne baze u nemačkom gradu Vizbaden i uključivaće osoblje od 700 ljudi.

I zaključak Samita G7 u Italiji u istom tonu – Ukrajini će se pomagati koliko god to bude potrebno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading