Očeretina
Foto: AP/(UGC)

- Neprijatelj je kod Časovog Jara formirao grupu od 20.000 do 25.000 vojnika - rekao je Nazar Vološin, portparol brigade Horticija.

Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISV) opisao je Časov Jar kao "grad-tvrđavu". Ako bi Rusi osvojili Časov Jar, to bi im omogućilo da napadnu druga ukrajinska odbrambena utvrđenja, navodi ISV. Osim toga, ruska vojska bi tada mogla da izoluje grad Kostjantinovku u Donjeckoj oblasti, što bi, tvrdi ISV, kompromitovalo kičmu ukrajinske odbrane u tom regionu.

 

Šef ukrajinske vojske general-potpukovnik Oleksandr Sirski rekao je u aprilu da Rusija želi da probije ukrajinske odbrambene položaje koji se nalaze zapadno od Bahmuta u Donjeckoj oblasti, zauzme Časov Jar i stvori uslove za približavanje Kramatorsku, gradu koji se nalazi severozapadno od Časovog Jara.

Sirski je rekao da Moskva želi da zauzme Časov Jar do 9. maja.

- Ukrajinski i ruski vojnici borili su se 4. maja kod Časovog Jara, ali nema potvrda o promenama na frontu - tvrdi ISV u subotu.

Rusija se fokusirala na istočne frontove – one zapadno od Bahmuta i Avdejevke. Podsetimo, Rusija je osvojila Avdejevku u februaru 2024. godine.

Ukrajinska vojska saopštila je u nedelju da je odbila desetak ruskih napada u poslednja 24 sata u blizini Bahmuta. Ona je navela da su Rusi napali sela Kliščivka i Ivanivska.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je u nedelju da je ruska vojska u nedelju napala ukrajinske položaje kod Bahmuta i oko Kliščivke.

Zvanična Moskva je saopštila da su ruske snage oslobodile selo Očeretine, koje se nalazi severozapadno od Avdejevke.

Ukrajinska vojska saopštila je krajem aprila da su Rusi uspeli da postave položaje u Očeretinu i da borbe tamo i dalje traju.

ISV je saopštio da su Rusi napravili "značajne taktičke pomake" u blizini sela Arkhanhelske, severozapadno od Avdejevke, između petka i subote.

Ruski mediji su u maju objavili da se ukrajinska vojska povukla iz sela, a ISV je rekao da video snimci snimljeni u petak pokazuju da su ukrajinske snage napustile selo preko severa.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading