Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

"Iskander" je balistička raketa kratkog dometa koja razvija hipersoničnu brzinu od 5,9 maha i može da nosi različite bojeve glave, uključujući i bunker bastere, težine do 700 kilograma.

Poljska vojska je saopštila vest o njegovoj smrti, ali je, prema ovom saopštenju, smrt navodno nastupila usled "neobjašnjivih prirodnih uzroka" u trenutku kad nije bio na dužnosti i u belgijskom gradu Mons, gde se nalazi Vrhovni štab NATO snaga u Evropi.

Prema sajtu "Topvor.ru", i drugi oficiri NATO-a ubijeni su ili ranjeni u napadu na Časov Jar. Prema ovim izveštajima, neki ranjenici su evakuisani u Poljsku. Za sada nije poznat njihov čin ili nacionalnost.

Brigadni general Adam Marčak je 1994. godine diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske u Vroclavu, u Poljskoj, i bio je komandant jurišnog voda u 10. vazdušno-jurišnom bataljonu, sa sedištem u Krakovu.

Do 2011. godine obavljao je različite  dužnosti u 6. jurišnoj brigadi. Bio je komandir 2. jurišne čete, načelnik štaba i zamenik komandanta 16. vazdušno-desantnog bataljona. Godine 2011. pridružio se komandi Snaga za specijalne operacije sa sedištem u Krakovu, kao zamenik načelnika divizije.

Godine 2017. godine preuzeo je komandu nad 25. vazdušnom brigadom. Od 2020. do 2021. godine, brigadni general Marčak bio je načelnik Odeljenja za obaveštajno i elektronsko ratovanje u Generalnoj komandi u Varšavi.

Godine 2009. služio je kao zamenik komandanta vazdušno-desantne borbene grupe u ISAF-u u Avganistanu. Vratio se u Avganistan na dve godine, između 2015. i 2017,  kao načelnik štaba NATO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading