Reka Tisa
Foto: Printscreen/Printscreen

U članku koji se bavi pokušajima Ukrajinaca da pobegnu iz zemlje zbog mobilizacije, navodi se da oni koji su na to spremni plaćaju za lažna dokumenta kako bi prešli granicu ili beže preko šuma i reka, koristeći skupe usluge krijumčara.

"Onima koji se odluče za beg iz Ukrajine kroz šumu ili preko reke Tise (na granici sa Rumunijom i Mađarskom) potrebni su vodiči koji im obično traže od 3.500 do 5.000 dolara", navodi se u tekstu. 

Kako se dodaje, brojni Telegram kanali nude slične usluge. Za lažna dokumenta, na primer, krijumčari traže od 700 do 1.300 dolara. Poruke prate promotivni video-snimci u kojima zaposleni u regrutacionim centrima ukrajinske vojske obilaze kafiće i teretane.

Prema navodima "Tajmsa", od početka ruske vojne operacije, ukrajinske granične službe zadržale su više od 17.000 građana koji su pokušavali da ilegalno izađu iz zemlje. "Ti brojevi će verovatno rasti imajući u vidu najavu kontroverznog zakona čiji je cilj da se mobiliše dodatnih 500.000 ljudi".  

Na konferenciji za medije u decembru prošle godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je dobio zahtev Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine kojim se traži mobilizacija dodatnih 450.000-500.000 ljudi. Krajem decembra, ukrajinska vlada prosledila je skupštini zakon o mobilizaciji.

Njime se predlaže da se osobama sa invaliditetom ukine služenje vojnog roka i odlaganje mobilizacije, da se vojni obveznici obavežu da se upišu elektronskim putem, podvrgnu lekarskim pregledima i na poziv dođu u vojni odsek.

Zakonom se, takođe, obavezuju svi sposobni za služenje vojnog roka da se jave u vojne odseke najkasnije 60 dana od objavljivanja mobilizacije ili u roku od 20 dana od njenog nastavka, bez obzira na prijem poziva. Donja starosna granica za mobilizaciju spuštena je sa 27 na 25 godina.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. godine uvedeno vanredno stanje, a sledeće dana Zelenski je potpisao dekret o opštoj mobilizaciji. U toku vanrednog stanja, muškarcima starosti od 18 do 60 godina zabranjeno je da napuštaju zemlju.

U oktobru, "Tajms" je pisao, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, da je popunjenost ukrajinskih trupa toliko mala da su u regrutnim centrima primorani da prihvataju ljude čiji je prosek godina 43.

Zakon o mobilizaciji je izazvao negativne reakcije i povučen je na doradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading