KAKO ĆE PUTIN NA OVO DA REAGUJE? UKRAJINCI PREŠLI SVE GRANICE Na poternicu stavili ruskog patrijarha
EPA/MANDATORY CREDIT

Iznad Krima je za dva sata oboreno 26 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Od 20.30 do 22.30 po moskovskom vremenu 15. decembra, kijevski režim je pokušao teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije uz korišćenje bespilotnih letelica sa fiksnim krilima. Dvadeset šest ukrajinskih bespilotnih letelica uništeno je iznad poluostrva Krim - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je u četvrtak devet ukrajinskih dronova iznad Kaluške i Moskovske oblasti, saopšilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Inače, ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine stavilo je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na poternicu i iznelo tvrdnju da se on "skriva od pretkrivične istrage".

Patrijarh Kiril se na poternici Službe bezbednosti Ukrajine nalazi od 11. novembra, a u ažuriranoj bazi podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz fotografiju i svetovno ime patrijarha, Vladimira Gunšajeva, pominje se i preventivna mera pritvora.

Početkom novembra kijevske vlasti saopštile su da je patrijarh Kiril u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i celovitost Ukrajine, međutim, tada nije bilo navedeno da je raspisana poternica za njim.

Prethodno su ukrajinske vlasti više puta u odsustvu podizale optužnice protiv zvaničnika Rusije, ali one nisu dovodile do posledica.

Patrijarh Kiril je ranije pozivao hrišćanske crkve sveta i međunarodne organizacije da podrže kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) i pozivao na zaštitu uhapšenog igumana Kijevo-pečerske lavre, mitropolita višgorodskog I černobiljskog (Lebedskog) Pavla.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading