PANIKA U KREMLJU Evakuacija u Belgorodskoj oblasti počela, nuklearni objekat na udaru (VIDEO)
Foto: Printscreen/twitter

On je to izjavio za nacionalnu medijsku kuću Ukrinform.

- Trenutno se hitno evakuiše i ruski objekat Belgorod-22, gde se skladišti nuklearna municija. Nalazi se u blizini Graivorona - izjavio je Jusov.

Portparol GUR-a je rekao da je zbog trenutne situacije u Belgorodskoj oblasti uočeno nekoliko „znakova zabrinutosti” među ruskim rukovodstvom, što je posebno vidljivo u evakuaciji lokalnog stanovništva.

- Deo preduzetih mera je i evakuacija vojnog objekta Belgorod-22 - naglasio je Jusov.

Prema njegovim rečima, svesni smo da je za evakuaciju ovakvih objekata potrebno imati plan, angažovati ozbiljnu opremu i određen broj osoblja.

Ranije su neki mediji izvestili o navodnim eksplozijama koje su se dogodile u ponedeljak u Belgorodskoj oblasti. Naknadno su se pojavili izveštaji o prebacivanju ruskih „dobrovoljaca“ sa ukrajinske strane na tu teritoriju.

U ponedeljak ujutru na Telegram kanalu Legije Slobode za Rusiju objavljen je apel ruskom narodu sa porukom „Legija se vraća kući“.

U postu se dodaje:

„Vreme je da zaustavimo diktaturu Kremlja! Budite hrabri, ne plašite se ničega jer dolazimo. Rusija će ponovo biti slobodna“.

Objavljene su i fotografije njihovih belo-plavo-belih zastava koje vijore „nad oslobođenim gradovima”.

- Danas su Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koju čine građani Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od takozvanog Putinovog režima i suzbijanja neprijatelja u cilju stvaranja određena bezbednosna zona za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva - rekao je Jusov ukrajinskim medijima juče.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsednik je obavešten o navodnom pokušaju proboja. Peskov je događaje u Belgorodskoj oblasti opisao kao sabotažu sa ciljem da „odvuče pažnju sa oblasti Bahmuta“. On je istakao da ruske snage trenutno rade na eliminisanju „diverzanata”.

Iako su obe oružane formacije uključene u sukob sa Rusijom na strani Ukrajine, Ukrajina je odbacila bilo kakvu vezu sa ovim ruskim gerilskim borcima, tvrdeći da oni deluju samostalno i da nisu pod vojnom kontrolom. Mihajlo Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, rekao je da Ukrajina nema veze sa dešavanjima u Belgorodskoj oblasti.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izneo je mišljenje da je „diverzantsko-izviđačka grupa” ukrajinske vojske prešla na rusku teritoriju i napala grad Graivoron. On je najavio uvođenje "režima protivterorističkih operacija" u regionu, koji bi omogućio preduzimanje "posebnih mera" i uvođenje privremenih ograničenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading