RUSI SERVIRALI OSVETU Surov kraj za Ukrajince u Soledaru
Foto: Printscreen

Šezdeset prva brigada ukrajinske vojske, koja je ušla u Herson nakon što ga je ruska vojska napustila u novembru prošle godine, skoro potpuno je uništena u Soledaru, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

„U Soledaru su ‘Vagnerovci’ praktično uništili 61. brigadu protivnika, koja je pompezno, sa video-snimcima, u novembru ulazila u prazan Herson. Pokazalo se da je boriti se protiv Rusa teže od snimanja pseudoherojskih video-reportaža“, rekao je Saljdo.

Rat u Ukrajini, 330. dan - Alo.rs

On je dodao da je pod kontrolom ruskih snaga trenutno 75 odsto teritorije Hersonske oblasti.

„Cela leva obala Hersonske oblasti nalazi se pod kontrolom legitimnih ruskih vlasti. To je 75 odsto površine regiona, sedam od njegovih devet gradova, 13 od 18 okruga, znatno više od polovine stanovništva, posebno uzimajući u obzir odlazak stanovništva i evakuaciju sa desne obale“, objanio je Saljdo.

Prema njegovim rečima, pod kontrolom Rusije je i zapadni deo Kinburnskog spruda sa nekoliko naselja koja su deo Nikolajevske oblasti Ukrajine.

„Međutim, nećemo se smiriti dok ne oslobodimo celu Hersonsku oblast i, pre svega, naravno, Herson. Za to je potrebno da se izvrši vojna operacija, odgovarajuća naređenja vojne komande i, što je najvažnije, naredbe političkog vrha“, naglasio je Saljdo.

Govoreći o Kahovskoj hidroelektrani, Saljdo je rekao da je ona zaštićena od opasnosti od uništenja zbog ukrajinskog granatiranja.

„Sada je hidroelektrana dobro zaštićena – neprijateljsko granatiranje je više ne oštećuje. To znači da ne postoji čak ni maloverovatna opasnost od uništenja stanice ili pucanja brane sa plavljenjem donjeg toka Dnjepra i kahovskog akumulacionog jezera“, precizirao je političar.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading