RAT U UKRAJINI NAM DONOSI NOVU DRAMU Bajden se opustio, Putin preti
Foto: Alo ilustracija

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena postaje sve manje oprezna u pogledu snabdevanja Ukrajinom oružja, izvestio je tokom vikenda The Hill, dodajući da Vašington sada veruje da može da se izvuče slanjem snažnijeg oružja u Kijev bez izazivanja eskalacije.

SAD ne žele da ispune zahteve Kijeva mesecima od početka sukoba, posebno kada je reč o teškom naoružanju poput tenkova ili borbenih aviona, preneli su mediji, dodajući da američki zvaničnici u početku nisu verovali da će Ukrajina izdržati protiv Rusije dovoljno dugo da koristI takvu vojnu pomoć. Vašington se takođe plašio da bi masovna vojna pomoć Ukrajini mogla da izazove opasnu eskalaciju u odnosima sa Moskvom.

„U početku smo bili malo oprezniji, ne znajući da li će Putin eskalirati, a takođe nismo bili sigurni da li će Ukrajina moći da iskoristi ono što smo im poslali ili da li će moći dugo da izdrže protiv Rusije“, rekao je Majkl O'Henlon, vojni analitičar iz Vašingtona.

Sada se ova pozicija navodno menja jer SAD veruju da Rusija navodno nije uspela da ispuni svoje pretnje, piše The Hill, pozivajući se na nekoliko bivših američkih zvaničnika.

,,Vremenom je administracija prepoznala da mogu da obezbede Ukrajincima veće, kvalitetnije i teže naoružanje, a Rusi nisu reagovali“, rekao je medijima Vilijam Tejlor, bivši američki ambasador u Kijevu.

Sada je „strah od provociranja Rusa splasnuo“ unutar Bajdenove administracije, kaže Tejlor.

Moskva je više puta upozoravala da zapadne isporuke oružja Ukrajini samo produžavaju sukob i pogoršavaju ljudsku patnju.

Putin zapretio Zapadu

Predsednik Rusije Vladimir Putin zapretio je juče da će obustaviti snabdevanje energentima ako se nametnu ograničenja cena na ruski izvoz nafte i gasa, upozoravajući Zapad da će biti zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci.

Ministri finansija G7 najavili su prošle nedelje da treba da se uvede ograničenje cena na rusku naftu, pod obrazloženjem da će to ograničiti sredstva Rusije u borbi protiv Ukrajine.

Međutim, u tom slučaju, Rusija bi napustila svoje ugovore o snabdevanju, poručio je Putin.

Zaporožje i drama oko nuklearke

Ukrajina je juče pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti

Olaf Šolc obećao podršku Zelenskom

 

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom kontinuiranu podršku, saopštio je juče portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom o daljim načinima kako da se pomogne zemlji razorenoj ratom, a u to ulaze mere pomoći prilikom obnove Ukrajine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading