NE POTCENJUJTE RUSKU VOJSKU Premijerka Estonije: Nisu iscrpljeni, podrška Putinu veoma visoka
Foto: Tanjug/AP

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

- Čula sam razgovore da više nema pretnje jer su se iscrpili. Ne, nisu. Imaju još dosta trupa koje mogu doći. Ne broje živote koje gube. Ne računaju artiljeriju koju su tamo izgubili. Tako da ne mislim da bi trebalo da ih potcenjujemo na duži rok da bismo i dalje ovako nastavili, navela je Kalas u komentaru o ruskoj vojsci koja nije uspela da zauzme Kijev u ranoj fazi rata i sada je skoncentrisana na operacije u Donbasu.

U intervjuu za Asošijeted pres, premijerka Estonije je rekla da Evropa treba da obezbedi da oni koji su počinili ratne zločine i pokušali genocid u ovom sukobu budu krivično gonjeni.

Napomenula je da je ruski predsednik Vladimir Putin izbegao kaznu zbog aneksije poluostrva Krim 2014. i podržavanja pobune u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, u kojoj je, kako je saopštila, poginulo preko 14.000 ljudi pre nego je počeo rat.

Kalas je pohvalila jedinstvo koje je Evropa pokazala kažnjavajući Rusiju za invaziju koja je počela 24. februara, iako je rekla da je od početka jasno da će vremenom biti "sve teže i teže" održati zajedništvo, navodi AP.

- Prvo smo uveli sankcije koje su bile relativno lake. Sada prelazimo na sankcije koje su mnogo teže. Ali do sada smo uspeli da postignemo jedinstvo, čak i ako imamo različita mišljenja, rekla je estonska premijerka, uz tvrdnju da je za Putina to jedinstvo bilo "negativno iznenađenje".

Kalas je navela i da kako se rat odugovlači, neki na Zapadu predlažu postizanje mirovnog sporazuma sa Rusijom, čak i ako bi to značilo da će Ukrajina izgubiti od teritorije.

Ona je istakla da se upravo to dogodilo nakon što je Moskva prisajedinila Krim, podržala separatiste u ukrajinskom Donbasu i zauzela teritoriju u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji.

- Za nas je važno da ne ponovimo tu grešku kao što smo uradili na Krimu, Donbasu, Gruziji. Istu grešku smo napravili već tri puta uz obrazloženje da su cilj pregovori, dogovoreni mir. Jedina stvar koju Putin čuje od ovoga je - mogu ja ovo, jer neće uslediti kazna, rekla je ona.

Kalas je navela da će sankcije Rusiji vremenom pokazati efekte i da samo treba imati "strateško strpljenje'''', odbacujući kritike da one nanose štetu običnim građanima pošto do sada nisu uspele da odvrate Putina.

- I dalje mislim da efekte treba da oseti i rusko stanovništvo, jer ako pogledate, podrška Putinu je veoma visoka, zaključila je estonska premijerka.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading