Lukašenko: Jedinstvo Rusije i Belorusije biće uzor za sve
EPA

 

„Pričaju da će Belorusija biti uključena u sastav Rusije, a ja kažem da Putin i ja nismo toliko glupi da se vodimo starim metodama. Izgradićemo takvo jedinstvo dve nezavisne države da će od nas učiti između ostalog i kako prevazići sankcije i tako dalje“, poručio je predsednik tokom radne posete Vladivostoku.

Kako kaže, drago mu je što su sankcije uvedene. „Konačno smo počeli da sarađujemo sa Rusijom onako kako je trebalo da sarađujemo odavno“, rekao je on.

S tim u vezi, period uvođenja sankcija protiv Moskve i Minska ocenio je kao doba mogućnosti dveju zemalja.

„Doba sankcija je doba mogućnosti“, smatra Lukašenko.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući uvedenim sankcijama protiv Rusije i Belorusije došlo je do obračuna u nacionalnim valutama.

„Nemamo problem sa ruskom rubljom. Odavno sam tražio da pređemo na obračune u ruskim rubljama. Dolar i evro nam nisu potrebni. Eto, danas plaćamo energente u ruskim rubljama“, objasnio je beloruski lider.

Moskva i Minsk stvaraju zajedničke satelitske grupe

Istovremeno, predsednik je saopštio da Belorusija i Rusija rade na stvaranju zajedničke satelitske grupe.

„Mi proizvodimo namensku opremu za daljinsko ispitivanje Zemlje, postavićemo je na rusku platformu, sve radimo, te IT programe, softver. Stvaramo tu grupu, već nosi naziv belorusko-ruska. Šest komunikacionih satelita je u pitanju“, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija u Ukrajini pokazala je neophodnost takve grupe satelita.

„Evo reći ću zbog čega. Zašto Ukrajinski ponekad uspešno ratuju? Zato što su Amerikanci koncentrisali svoju izviđačku grupu za daljinsko ispitivanje Zemlje iznad nad i sve vide. Oni odmah u realnom vremenu prenose informacije desantno-jurišnim grupama koje lutaju pozadi i napadaju ruske snage, ali ne frontalno, tamo gde treba ratovati na bojnom polju, već s boka, otpozadi“, ukazao je šef beloruske države.

Predsednik je na sastanku sa liderom ruskog Primorskog kraja Olegom Kožemjakom rekao da Belorusija namerava ozbiljno da radi u Primorju. Sa svoje strane, gubernator je odgovorio da Primorje namerava da razvija kulturne veze sa Belorusijom.

Lukašenko je u Rusiju stigao juče i istog dana posetio kosmodrom „Vostočni“ u Amurskoj oblasti zajedno sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading