ČEKA SE PUTIN Zelenski izneo predlog koji može da promeni sve!
Alo! Ilustracija /J.V.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iznenadio je čitav svet najnovijim komentarom da je njegova zemlja spremna da prihvati predlog da zauzme neutralan status kako bi mogao da bude sklopljen mir s Ruskom Federacijom i njenom zemljom i kako bi konačno bio okončan sukob na prostoru bivše republike SSSR. 

Komentar Zelenskog usledio je nakon što je, podsetimo, nedavno zvanični Kijev istakao kako on neće tek tako prihvatiti predlog Moskve da Ukrajina ima sličan status kakav trenutno u Evropi uživaju Austrija i Švedska. Čini se, međutim, da su se stavovi u vrhu ukrajinskih vlasti promenili. 

- Ukrajina bi mogla da prihvati neutralni status, ali u slučaju da to garantuje i neka treća strana i da to bude prihvaćeno na referendumu - rekao je Zelenski ruskim medijima koji su, kako prenosi Dejli mejl, upozoreni da taj reazgovor sa liderom Ukrajine ne bude objavljen.

ČEKA SE PUTIN Zelenski izneo predlog koji može da promeni sve!

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

- Ruska invazija bi mogla da izazove razaranje ukrajinskih gradova s ruskim govornim područjem i šteta bi mogla da bude veća nego tokom rata u Čečeniji. Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo da idemo na to. Ovo je najvažnija tačka - rekao je Zelenski i dodao da nikakav mir nije moguć bez obustave vatre i povlačenja trupa sa terena. 

- Svi ulazi i izlazi iz Marijupolja su blokirani. Luka je minirana, na snazi je humanitarna katastrofa. Niko ne može tom narodu da dopremi hranu, vodu i lekove. Čak ne znam prema kome je ruska vojska ikada ovako postupala. Obim ovih razaranja je gori nego u Čečeniji - naglasio je Zelenski. 

ČEKA SE PUTIN Zelenski izneo predlog koji može da promeni sve!

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

 

Najnovije izjave Zelenskog došle su nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan telefonom razgovarao s ruskim liderom Vladimirom Putinom i poručio mu da je neophodan hitan prekid vatre. 

Dvojica predsednika su se dogovorila da bi naredni sastanak ruske i ukrajinske delegacije koje učestvuju u mirovnim pregovorima trebalo da bude održan u Istanbulu. Erdogan je, takođe, poručio Putinu kako je neophodno da se hitno uradi nešto po pitanju rešavanje humanitarne krize na tlu bivše republike SSSR. 

Erdogan je pohvalio i predlog Zelenskog da se u Ukrajini održi referendum o budućem neutralnom statusu te zemlje.    

Inače, u nedelju je glavni ukrajinski pregovarač David Arakamija rekao kako će naredna runda sastanaka s ruskim zvaničnicima biti održana od 28. do 30. marta u Turskoj, dok je strana iz Moskve navela da će se to dogoditi u utorak 29. marta. 

Podsetimo, Erdogan je odbio da nakon samita NATO u Briselu, na kom je učestvovao i američki predsednik Džo Bajden, njegova zemlja uvede sankcije Ruskoj Federaciji zbog vojne invazije na Ukrajinu.  

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading