RAT U UKRAJINI 24/7 Ruski zvaničnik otkrio ZAŠTO nema prekida vatre uprkos mirovnim pregovorima
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

„Vidite, pauza u operaciji, bilo koju pauzu, koriste nacionalističke jedinice za pregrupisavanje, koriste se za nastavak napada na rusku vojsku“, objasnio je Peskov.

Ruske trupe u Ukrajini su to već iskusile „u više navrata“, rekao je on. Tokom skoro jednomesečnog napada na Ukrajinu, Rusija je u nekoliko navrata proglasila prekid vatre, navodeći da bi pauza u borbama na liniji fronta omogućila civilima da evakuišu pogođena područja i da bi humanitarna pomoć bila dostavljena u ukrajinske gradove zahvaćene sukobima.

Moskva i Kijev su više puta okrivljavali jedni druge za navodna kršenja sporazuma o prekidu vatre u različitim delovima zemlje.

Rusija je saopštila da veruje da ukrajinska vlada nema punu kontrolu nad svojim jedinicama, koje u svojim redovima, kako tvrde, primaju radikalne nacionaliste. Ove snage su, prema Moskvi, odlučne da se bore do kraja i ne oklevaju da drže civile kao živi štit i da na drugi način potkopaju napore da se spreče žrtve.

Rusija je započela napad na Ukrajinu krajem februara, tvrdeći da njen sused mora da bude demilitarizovan i očišćen od radikalnih elemenata u vojsci i sprovođenju zakona.

Kijev je to nazvao ničim izazvanim aktom agresije i podržavaju ga zapadne nacije, koje isporučuju oružje Ukrajini i uvode ekonomske sankcije Rusiji.

Zaraćene strane su održale nekoliko rundi mirovnih pregovora i navodno su postigle napredak u formulisanju obostrano prihvatljivog sporazuma, ali ga do sada nisu donele.

Sve o ukrajinskom konfliktu čitajte u našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading