RUSI UPOTREBILI ORUŽJE KOJE NIKO DRUGI NEMA U trenu uništili kompletnu ukrajinsku jedinicu (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/LiveUmaps

Iako bi se po žestokim borbama reklo da kraj rata nije ni na vidiku, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu istakao je da su Rusija i Ukrajina "gotovo postigle dogovor" o četiri ključne tačke potencijalnog mirovnog sporazuma.

U Kijevu i Mariupolju eksplozije ne prestaju, a Rusi su postavili novi ultimatum – predaja Mariupolja. Ukrajincima je dat rok za izjašnjavanje – danas, 5 sati ujutru.

Prema najnovijim informacijama nova runda pregovora zakazana je za ponedeljak, 21. mart.

U kratkim crtama:

  • Nova runda pregovora zakazana za danas
  • Kijev odbio ultimatum Moskve
  • Ukrajina granatirala Donjeck
  • Predsednik SAD dolazi u Evropu
  • Nema prekida vatre ni zbog pregovora

SVE JE NESTALO U SEKUNDI! Rusko hiperzvučno oružje uništilo kompletnu ukrajinsku jedinicu

Ruska vojska je hiperzvučnim oružjem uništila kompletnu jedinicu ukrajinske vojske. Sve se odigralo u par sekundi. Snimak tog borbenog dejstva i više o tome možete pogledati OVDE.

ŽESTOKE BORBE U MARIUPOLJU Tenkovi DNR čiste grad od pripadnika puka "Azov"

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci “čišćenja” Mariupolja od pripadnika puka "Azov". Više o tome pročitajte OVDE.

 

UNIŠTENA BATERIJA UKRAJINSKIH VIŠECEVNIH RAKETNIH BACAČA Ruski obaveštajci otkrili lokaciju skladišta

 

Baterija ukrajinskih višecevnih raketnih bacača i baza za skladištenje njihove municije u nefunkcionalnom tržnom centru uništeni su noćas dalekometnim visokopreciznim oružjem, saopštava rusko Ministarstvo odbrane. Više o tome pročitajte OVDE.

 

Savetnik Zelenskog: Rusija nije iskrena oko mirovnih pregovora

"Rusija nije ozbiljna u pogledu mirovnih pregovora", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog za BBC.

Aleksander Rodnjanski kaže da je cilj pregovora Zapad navesti na zamku da misli da daljnje sankcije nisu potrebne.

Supruga bivšeg ukrajinskog poslanika pokušala da iz zemlje iznese 30 miliona dolara gotovine

Anastasija Kotvicka, supruga bivšeg poslanika Narodnog fronta Igora Kotvickog, pokušala je da prebaci 28 miliona dolara i 1,3 miliona evra, odnosno skoro 30 miliona dolara, u koferima iz Ukrajine preko Zakarpatja.

 

 

Posledice granatiranja u Mikolajevu

 

 

FSB traži hitnu zabranu Instagrama i Fejsbuka u Rusiji

Ruska služba bezbednosti (FSB) zatražila je danas "trenutnu" zabranu Fejsbuka i Instagrama.

"Delovanje Mete (matične kuće Fejsbuka i Instagrama) upereno je protiv Rusije i njezinih oružanih snaga. Tražimo njenu zabranu i trenutnu primenu te mere", rekao je na saslušanju potparol FSB-a Igor Kovaljevski, prenosi novinska agencija "Interfaks".

Cene nafte odlaze na gore

Ako Zapad odbije rusku naftu, cene će skočiti na 300 dolara po barelu, a neki vide i mogućnost porasta na 500 dolara po barelu, kazao je vicepremijer Rusije Aleksandar Novak.

Ruski mediji: U Mariopolju likvidiran oficir puka Azov

Kao rezultat preciznog udara u Mariupolju, eliminisan je jedan od komandanata puka "Azov", javljaju ruski mediji.

Reč je o oficiru prvog operativnog bataljona Azovskog puka, starijem poručniku Denisu Dudnikovom, sa pozivnim znakom „Fantom“.

Brisel razmatra molbu Ukrajine za članstvo u EU

 

 

Rusija menja strategiju

Vojni analitičar Džek Votling iz instituta "Kraljevske ujedinjene službe" navodi da će Rusi pokušati pojedinačno da izoluju svoje ciljeve, da izgladnjuju neki grad i onda pređu na sledeći, zato nas sada čeka sporija faza ratovanja.

Marijupolj pada za nedelju dana?

Još nekoliko hiljada pripadnika ekstremističkih bataljona nalazi se u Marijupolju, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Njihovo glavno uporište je u fabrici "Azovstalj" (Azov stil), rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, ruskoj vojsci će trebati "oko nedelju dana" da osvoji Marijupolj, prenosi agencija "Interfaks".

Svetski lideri danas opet o Ukrajini

Premijer Italije Mario Dragi danas će telefonom razgovarati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Bilans sinoćnjeg granatiranja Kijeva: 8 mrtvih

 

 

CRVENA UZBUNA ŠIROM UKRAJINE

U Kijevu, Dnjepru, Vinitskoj oblasti, Harkovskoj oblasti, Čerkasiju i široj Kijevskoj oblasti pre 10-ak minuta oglašena je vazdušna opasnost.

Granatiranje Maruipolja

 

 

Ukrajinci navodno pogodili bolnicu u Harkovu

Oružane snage Ukrajine granatirale su bolnicu u oblasti Harkov, prenosi "Ria Novosti" pozivajući se na izjave svedoka.

Ukrajinska vojska gađala je iz haubica bolnicu u selu Lipci u Harkovskoj oblasti, gde su se žene i deca pripremali za evakuaciju, rekao je za rusku agenciju šef organizacije "Rus Trijedinaja " Sergej Mojsejev, koji je, kako se navodi, bio na licu mesta.

Kremlj: Mirovni pregovori tek treba da donesu napredak

Zvanični Kremlj saopštio je da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva tek treba da donesu veći napredak, i pozvao zemlje koje mogu da utiču na Ukrajinu da iskoriste svoj uticaj kako bi Kijev učinili konstruktivnijim u pregovorima.

Još milijardu evra za Ukrajinu

Ministri inostranih poslova EU na sastanku u Briselu doneće odluku da se izdvoji dodatna milijarda evra Ukrajini za kupovinu oružja, izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

Kijev pred novim policijskim časom

"Ponovo će biti pojačan policijski čas u Kijevu i regionu", rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko.

Počeće danas u 20:00 časova i trajaće do 7:00 časova u sredu, 23. marta. Prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, ustanove sutra neće raditi. Gradom će moći da se kreću samo vozila sa posebnim propusnicama.

Bolesne pretnje ukrajinskog lekara

Predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak protiv ukrajinskog lekara koji poziva na kastriranje zarobljenih ruskih vojnika, saopšteno je na Telegram kanalu ovog komiteta.

 

 

Zelenski apelovao na Nemačku

"Vidite našu želju da budemo sa Evropom. Naša težnja, sa kojom se borimo na bojnom polju. I koje možete osvojiti samo u svom društvu. Po mom mišljenju, ukratko, pritisak na političare. Da Ukrajina konačno postane deo EU. Nemci, imate snagu", rekao je Zelenski.

Razbijen bataljon "Donbas" kod Slatkog

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad selom Slatko u DNR i polako čiste razbijeni ukrajinski nacionalistički bataljon "Donbas", saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Gađana Odesa

Ruska mornarica jutros je artiljerijom napala Odesu, rekao je portparol vlasti ovog lučkog grada na jugu Ukrajine.

 

 

Nekoliko kuća je uništeno a izveštaja o povređenima nema, dodao je on.

Rusko MO: Neutralisano 80 neprijateljskih vojnika

Visokopreciznim krstarećim raketama izveden je novi napad na Centar za obuku stranih plaćenika i ukrajinskih nacionalista u Rovenskoj oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Popasna u Luganskoj oblasti razorena nakon granatiranja

 

 

Džonson planira put u Kijev

Boris Džonson planira put u Kijev jer želi da "demonstrira podršku borbi Ukrajine protiv ruske invazije", piše "Dejli mejl".

Džonson je navodno zatražio od svojih zvaničnika da prouče "svrsishodnost i vrednost" posete. Međutim, britanski bezbednosni zvaničnici sumnjaju da je to bezbedno.

U Francusku stiglo preko 10.000 izbeglica

Više od 10.000 ukrajinskih izbeglica prešlo je u Francusku od početka ruske invazije, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin u ponedeljak za francusku "RTL".

Govoreći o broju ukrajinskih dolazaka, on je rekao: „To je više od 10.000, ali je verovatno mnogo više". Darmanin je dodao da ukrajinski državljani mogu da uđu u Francusku bez vize.

Mnogi od onih koji su pristizali samo su prolazili kroz Francusku, uglavnom prema velikoj ukrajinskoj zajednici u Španiji, rekao je on.
 

“Rat između Ukrajine i Rusije vodi ka globalnoj nestašici hrane”

"Rat između Rusije i Ukrajine, dva najveća proizvođača žitarica, može dovesti do globalne nestašica hrane", rekao je francuski ministar poljoprivrede Žulijen Denormani u Briselu u ponedeljak na sastank EU članica o agrikulturi.

Najmanje 6 mrtvih u Kijevu

Najmanje šest osoba je poginulo u noćnom napadu na tržni centar u Kijevu, javio je novinar agencije "Frans pres".

 

 

Prema rečima novinara, šest tela je ležalo ispred tržnog centra Retrovil u severozapadnom Podilskom okrugu.

Bajden uskoro u Poljskoj o NATO predlogu

Očekuje se da će Bajden će u četvrtak ići u Brisel, gde će se sastati sa NATO saveznicima, kao i liderima G7 i Evropske unije.

Opasna retorika američke obaveštajne agencije

Ruska poslovna i politička elita razmatra nekoliko opcija za uklanjanje Putina sa vlasti, navodi Centralna obaveštajna agencija.

Ne isključuje se trovanje, iznenadna bolest ili druga "nesreća".  Istovremeno, prema obaveštajnim podacima, Rusija šalje u Ukrajinu militante povezane sa Vagnerovcima da eliminiše najviše rukovodstvo Ukrajine, uključujući Zelenskog, Ermaka i Šmigala.

Ukrajinska vojska objavila snimak ekspozija u Odesi

Ukrajinske vojne snage jutros us saopštile da je Odesa granatirana. Ukrajina je objavila snimke nekoliko ekspozija u blizini obale.

 

 

Rusija gađala vojni poligon na zapadu Ukrajine

Ruske snage ispalile su danas dve rakete na vojni poligon u gradu Rivne na zapadu Ukrajine, izjavio je guverner Rivnske oblasti Vitalij Koval. On je u video obraćanju rekao da se napad dogodio rano jutros, prenosi "BBC".

 

 

Britanski javni servis dodaje da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri njegove tvrdnje.

Moskva: Ukrajinska vojska gađa humanitarne koridore

Ovo je sinoć izjavio načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Zvaničnici Mariupolja odbili da se predaju

Irina Vereščuk, potpredsjednica ukrajinske vlade, kazala je kako su već odbili rusku ponudu, prenosi "Gardijan":

"Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja. O tome smo već obaveestili rusku stranu. Napisala sam: "Umesto da gubite vreme na 8 stranica pisama, samo otvorite koridor", rekla je ona

Ukrajinci uzvratili raketiranje

Zvaničnici DNR saopštili su da su ukrajinske snage ispalile 15 raketa iz sistema "Grad" na Donjeck.

Kijev na kolenima

Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije istisnule su iz predgrađa Kijeva nacionalne bataljone koji se povlače, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Nacionalni bataljoni su ostavile oklopnu tehniku i oružje koje je bilo predato snagama Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Prema prvim informacijama, u pregrađu Kijeva poginulo je 4 lica.

 

 

Ruski ultimatum Ukrajini

Kako javljaju neki zapadni mediji Rusija je uputila ultimatum Ukrajini. Po njihovim tvrdnjama Moskva zahteva od Kijeva bezuslovnu predaju. Više o tome pročitajte OVDE.

Detaljna mapa situacije u Mariupolju

 

 

Zelenski poslao oštru poruku NATO-u

Ukrajinski predsednik je rekao da Rusija ne bi izvršila invaziju na tu zemlju, da je ona ranije primljena u Severnoatlantski savez.

Bajden dolazi u Evropu

Predsednik Džo Bajden i njegove kolege, ostali svetski lideri, nadaju se da će finalizirati i otkriti paket novih mera za kažnjavanje Rusije, pomoć Ukrajini i demonstriranje jedinstva Zapada na nizu vanrednih samita u Evropi ove nedelje.

Jučerašnji blog o ukrajinskoj krizi pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Bebs

21.03.2022 08:03

Zasto Rusi vec ne uniste taj deo ukrajinsks vojske

Goran

21.03.2022 09:58

@Bebs - Zbog civila. Zapad jedva ceka da krene da bije gde stigne da bi osudili Rusiju za genocid, sto je van svake pameti.

Russia Go HOME !!

21.03.2022 10:08

Idite kući, šta radite van svoje zemlje?

Pedja

21.03.2022 12:43

@Russia Go HOME !! - Pogresno sam ti dao plus.Zaslužuješ VELIKI MINUS.

Pope

21.03.2022 15:28

@Russia Go HOME !! - Videli od Amera. Oni su svuda po svetu samo ne kuci.

Sara

21.03.2022 10:20

Amerika Vel.Britanija odgovorni za sve nesrece u svetu