Siromaštvo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U 2023. godini, broj stanovnika koji žive u apsolutnom siromaštvu skočio je za više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 336.000 ljudi, što predstavlja 3,7 procenata ukupnog stanovništva.

Ovo povećanje predstavlja najviši nivo siromaštva u poslednjih pet godina, pri čemu su deca i mladi ispod 18 godina posebno pogođeni. Oko 5,3 odsto mladih se suočava sa značajnim materijalnim i socijalnim nedostacima, dok je kod starijih od 65 godina taj procenat znatno niži, oko 1,9 procenata.

Uprkos visokoj inflaciji koja dodatno otežava život, rizik od siromaštva ostao je relativno stabilan zahvaljujući državnim socijalnim nadoknadama, bez kojih bi čak 42 odsto stanovnika živelo u siromaštvu. Posebno su ugroženi samohrani roditelji i porodice sa troje ili više dece.

Johanes Rauh, austrijski ministar socijalnih pitanja, izrazio je zabrinutost zbog povećanja cijena hrane, stanovanja i energije koje dodatno pogoršava životne uslove ugroženih grupa. On posebno ističe rastući problem siromaštva među decom kao neprihvatljiv za zemlju kao što je Austrija.

Ovi podaci su rezultat godišnjeg istraživanja koje obuhvata oko 6.000 austrijskih domaćinstava i sastavni su deo istraživanja EU-Silc, koje se redovno sprovodi za praćenje socioekonomskih trendova unutar Evropske unije.

Ovaj trend ukazuje na potrebu za preispitivanjem socijalnih politika i pojačanim naporima u borbi protiv siromaštva, s posebnim fokusom na podršku mladim generacijama i porodicama sa decom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading