Globalna ekonomska neizvesnost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Širom sveta, 2023. je bila još jedna godina značajnih izazova, od užasnog nasilja na Bliskom istoku i u Ukrajini do rastuće terorističke aktivnosti i sve većih geopolitičkih tenzija, posebno sa Kinom, navodi Dajmon. Skoro sve zemlje su prošle godine osetile posledice globalne ekonomske neizvesnosti, uključujući veće cene energenata i hrane, inflaciju i nestabilna tržišta.

Kako se ovi događaji razvijaju, američka pozicija globalnog lidera dovodi se u pitanje kako spolja, tako i iznutra. Dajmon ocenjuje da SAD moraju da nađu načine da "ostave po strani razlike" i "rade u partnerstvu sa drugim zapadnim zemljama u ime demokratije".

- Tokom ovog vremena velikih kriza, jedinstvo u zaštiti naših osnovnih sloboda, uključujući slobodno preduzetništvo, je najvažnije. Treba da se setimo da Amerika, začeta u slobodi i posvećena tvrdnji da su svi ljudi stvoreni jednaki, i dalje ostaje svetionik nade građanima širom sveta - naveo je bankar i poručio da će njegova kompanija učiniti sve da "osigura da globalna ekonomija bude bezbedna i bezbedna".

Dajmon je, uprkos svemu, optimista kada je reč o američkoj ekonomiji, ocenivši da je "i dalje otporna, potrošači i dalje troše, a tržišta trenutno očekuju meko sletanje". On je ipak pozvao na oprez, jer sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku "i dalje imaju potencijal da poremete tržišta energenata i hrane, migracije i vojne i ekonomske odnose, pored strašnih ljudskih gubitaka".

Šef "Morgan Čejsa" je upozorio i da su investitori previše samozadovoljni kada je reč o geopolitičkim rizicima po tržišta.

- Geopolitičke i ekonomske sile imaju nepredvidiv vremenski raspored - mogu se odvijati mesecima ili godinama i skoro ih je nemoguće staviti u jednogodišnju prognozu. One takođe imaju nepredvidivu međusobnu igru: na primer, geopolitička situacija može da se završi tako da praktično nema uticaja na svetsku ekonomiju ili bi potencijalno mogla da bude njen odlučujući faktor - istakao je on.

Mini bankarska kriza iz 2023. je završena, ali čuvajte se viših stopa i recesije - ne samo za banke već i za celu ekonomiju, upozorio je Dajmon.

- Kada se dogode strašni događaji, skloni smo da precenjujemo efekat koji će oni imati na globalnu ekonomiju. Međutim, nedavni događaji mogu da izazovu rizike koji bi mogli da pomrače bilo šta od Drugog svetskog rata i njih ne bi trebalo da ih shvatamo olako - zaključio je Džejmi Dajmon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading