PANIKA I STRAH Kineski mediji otkrili šta se dešava na Tajvanu
Foto: chinamil.eng

Zvaničnici Demokratske progresivne partije Tajvana, stranke poznate po antikineskim stavovima i težnjama za odvajanjem od Kine, prema oceni kineskog portala poslednja dva dana su kao preplašene ptice, i mada pokušavaju da izgledaju mirno, teško im je da sakriju paniku i strah koji ih izjedaju iznutra, što je efekat za kojim se težilo.

"Budući da se zvaničnici DPP-a i separatističke snage tajvanske nezavisnosti ne odriču svojih manipulacija, oslanjajući se na SAD u svojim zahtevima, kopnena Kina ima mnogo načina da ih učini nervoznima i na kraju će ih naterati da se suoče sa svojom konačnom propašću", navodi se u članku.

Podseća se da je ovo bio najbrojniji ulazak kineskih ratnih aviona u tajvanski vazdušni prostor i konstatuje da su činjenice dokazale da je vojni pritisak Narodnooslobodilačke armije Kine imao najdirektniji i najjači psihološki efekat na odvraćanje "separatističkih snaga", kako su nazvane na više mesta u tekstu, od ideje nezavisnosti Tajvana, koja se u članku uvek označava znacima navoda. Dodaje se i citat da će komandne trupe preduzeti sve neophodne mere kako bi odlučno sačuvale državni suverenitet i teritorijalni integritet.

"Narodnooslobodilačka vojska će stalno nosioce 'tajvanske nezavisnosti' i spoljne sile upozoravati da shvate težinu ove rečenice", ističe "Global tajms".

Masovni ulazak u vazdušni prostor Tajvana, uz pratnju ratnih brodova, usledio je kao odgovor na Bajdenovo potpisivanje vojnog budžeta SAD, u kojem je, između ostalog, za Tajvan planirana vojna pomoć od 10 milijardi dolara u narednih pet godina, uz poziv na ubrzanu isporuku oružja ostrvu. To je ozbiljno kršenje američko-kineskih sporazuma i mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, navodi se u komentaru.

"Svaki put kada SAD povećaju svoju podršku DPP-ovom opiranju ujedinjenju, dupliraćemo pritisak da promovišemo ujedinjenje i usprotiviti se nezavisnosti kako bi smo osigurali da šurovanje SAD i Tajvana ne ometa proces ujedinjenja", dodaje se.

Navodi se da je raspoloženje DPP-a kao na vrtešci: zahvalnost od pre dva dana SAD-u i priželjkivanja da će moći da se suprotstave kopnenoj Kini i traže nezavisnost, splasnuli su u nesigurnost i nervozu kada ih je vojna vežba kineske vojske vratila u realnost.

Zajednička vojna vežba vazduhoplovnih snaga i mornarice pokazala je spremnost da se odgovori na izazove, imali su visok stepen podudarnosti sa stvarnom borbom. Političari DPP-a trebalo bi pažljivo o tome da razmisle, ističe se u članku i dodaje da Damoklov mač visi nad glavom separatističkih snaga i DPP-a.

"Poslednja stvar koju kineski narod želi je da izbije rat u Tajvanskom moreuzu. Spoljni faktori ne mogu da brinu o miru i stabilnosti zaliva više nego mi. Problem je što separatističke snage ne žele da odustanu, a SAD stalno preduzimaju korake kako bi iskoristili Tajvan u obuzdavanju Kine. Kopnena Kina mora u potpunosti vojno da bude spremna", zaključuje se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading