"NATERAĆE GA DA ZASPI I NIKADA SE NE PROBUDI" Šokantne tvrdnje bivšeg ruskog diplomate: Pregovori o kraju rata besmisleni, samo provociraju Putina!
EPA/ ANATOLY MALTSEV

Vladimir Putin se bori za život u Ukrajini i mogao bi da se suoči sa državnim udarom ako bude poražen, rekao je veteran ruske diplomatije koji je podneo ostavku zbog rata.

Boris Bondarev, koji je napustio rusku misiju UN u maju, rekao je da bi Putinova elita "mogla da ga natera da zaspi i da se nikada ne probudi", ako se invazija propadne.

On je rekao da je pokušaj pregovaranja o okončanju rata sa Kremljom besmislen, jer će se to čitati kao "znak slabosti" i samo će ubediti Rusiju da se jače bori.

- Vi provocirate (Putina - prim.aut.) svim tim pričama da ga ne provocirate. U jednom trenutku će doći vreme kada će Putin iskoristiti nešto poput nuklearnog oružja, samo da pokaže da je ozbiljan u vezi sa njim. Posustajanje povećava verovatnoću da će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini - rekao je Bondarev.

Tvrdolinijaši u Kremlju veruju da se Zapad "plaši, da je slab i nije sposoban da se bori za Ukrajinu", rekao je on.

Bondarev veruje da ih razgovori među zapadnim liderima o tome kako ne žele da eskaliraju rat ili da pređu "crvenu liniju" Kremlja samo "ubeđuju da su u pravu".

Upitan koliko je verovatno da bi Putin mogao da bude svrgnut, on je rekao:

- Mislim da postoje šanse da bi Putin mogao da bude primoran da ode sa funkcije. Ali najpre ga sopstveni narod mora smatrati gubitnikom, kao nekim ko je lagao i pravio ga budalama. Moraju da ga vide kao slabog, a to će se dogoditi samo ako bude istinski i široko poražen u Ukrajini. Ako njegov poraz u Ukrajini bude široko shvaćen, široko prepoznat u opštoj populaciji i njegovoj eliti, može ga naterati da ode na spavanje i da se nikada ne probudi.

Gospodin Bondarev je odbacio strahove da bi onaj ko preuzme vlast nakon Putina mogao biti još jedan tvrdolinijaš – možda čak i manje sklon okončanju rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading