NEMAČKA BEZ ČELIKA Najmoćnija privreda Evrope pred velikim izazovima
Foto: Shutterstock

Najveći evropski proizvođač čelika rekao je da će dve fabrike u Nemačkoj (jedna u Bremenu, a druga u Hamburgu) biti delimično zatvorene krajem septembra. Fabrika u Austriji i Španiji, takođe će biti u mirovanju.

- Kao energetski intenzivna industrija, mi smo izuzetno pogođeni. Pošto su cene gasa i struje porasle deset puta u roku od samo nekoliko meseci, više nismo konkurentni na tržištu koje se 25% snabdeva uvozom - objasnio je Rajner Blašek, izvršni direktor ArcelorMittala Nemačka.

Situaciju u nemačkoj privredi dodatno je zakomplikovala vest da ruski energetski gigant "Gasprom" neće nastaviti sa isporukama preko "Severnog toka 1" nakon što je otkriveno curenje nafte. Nemačka bi ove zime mogla pasti u recesiju, što bi sa sobom povuklo i ostatak bloka - javljaju zapadni mediji.

Gase svako šesto preduzeće

U Nemačkoj svako šesto industrijsko preduzeće je prinuđeno da smanji proizvodnju zbog visokih cena energije, pokazalo je istraživanje Udruženja nemačkih privrednih i privrednih komora DIHK krajem jula. Skoro četvrtina preduzeća koja su bila prinuđena da smanje proizvodnju već je to učinila do kraja jula, a druga četvrtina je u procesu smanjenja proizvodnje zbog visokih cena energije, pokazalo je istraživanje 3.500 preduzeća iz svih regiona Nemačke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading