PRVI BROD UPLOVIO U MARIUPOLJ Ruska barka utovarila metal - Ukrajinci pobesneli
Foto: Youtube/Printscreen

U izveštaju agencije TASS se navodi da je brod uplovio u luku kako bi utovario metal i transportovao ga na istok u Rusiju, što je zvanični Kijev okarakterisao kao pljačku.

Portparol luke rekao je za TASS da će na brod biti utovareno 2.700 tona metala koji će biti transportovan 160 kilometara na istok do ruskog grada Rostova na Donu.

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava LJudmila Denisova rekla je da je ova operacija pljačka koju sprovodi Rusija.

- Pljačka na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine se nastavlja. Posle krađe ukrajinskog žita, okupatori su pribegli izvozu metalnih proizvoda iz Mariupolja - napisala je ona na platformi Telegram.

Bitka za Marijupolj vodila se od 24. februara do 17. maja 2022. godine, kada su snage Rusije i DNR preuzele potpunu kontrolu nad tim gradom.

Na strani ukrajinskih snaga su se borili puk Azov, snage Teritorijalne odbrane Ukrajine i neregularne snage. Na strani Rusije su pored regularnih oružanih snaga učestvovali i čečenski borci - ”Kadirovci”, kao i snage narodne milicije DNR.

Grad Marijupolj je veliko industrijsko čvorište i najveći je grad na Azovskom moru.

Kontrola ove luke na zapadnoj obali Azovskog mora je od vitalnog značaja za ekonomiju Ukrajine. Za Rusiju, on omogućava kopneni put do Krima, kao i to da omogućava prolaz ruskom pomorskom saobraćaju. Zauzimanje grada je Rusiji dalo punu kontrolu nad Azovskim morem.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading