Dragan Čavić
Foto: Printscreen/Printscreen

 Čavić je istakao da nema ugroženosti Republike Srpske sve dok narodna volja iskazuje snažno opredeljenje da Srpska postoji.

"Republika Srpska je činjenica, međunarodno priznata. To je entitet u BiH sa svim državnim obeležjima, dražava u državi i to je toliko jasno, ali samo nepismeni i oni koji žele da manipulišu ne shvataju istinu", rekao je Čavić u izjavi za Srnu.

On je napomenuo da se 9. januar kao Dan Republike slavio godinama posle rata bez ikakvih osporavanja, da bi onda sporenje tog datuma došlo od predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) pri Ustavnom sudu BiH koji je doneo nerazumnu i neprihvatljivu odluku za građane i institucije Republike Srpske.

"Dan Republike je nepromenjiv dan, to je dan rođenja Republike i to je 9. januar 1992. godine od kada ona još iz vremena mira postoji. Taj datum je kasnije potvrđen Dejtonskim sporazumom u kojem je Republika Srpska međunarodno prihvaćena zajedno sa svim istorijskim činjenicama, uključujući i datum njenog nastanka", istakao je Čavić.

On je konstatovao da je osporavanje 9. januara čisto politikantstvo i nema veze sa realnošću, a posebno što se kao ključni razlog osporavanja navodi da se taj dan obeležava verski praznik Sveti Stefan.

"Deveti januar nije izabran zbog Svetog Stefana, već zbog spleta istorijskih i političkih okolnosti kada se tog dana donosila odluka o nastanku Republike Srpske. Dan Republike se slavio i biće slavljen", poručio je Čavić.

On je podsetio da su i za vreme njegovog mandata (2002-2006) na proslavu Dana Republike dolazili međunarodni predstavnici, diplomate iz zemalja zapadne Evrope, kao i predstavnici međunarodnog faktora u BiH. Čavić je naveo da tada nikome to nije bilo sporno i da ne bi trebalo biti ni danas jer nema razloga da se osporava, te da je cinično i bezobrazno od određenih međunarodnih zvaničnika u BiH da pozivaju predstavnike drugih zemalja da se ne odazovu pozivu na proslavu Dana Republike.

"Nerazumna osporavanja dolaze od dela bošnjačke elite, a onda su naravno preuzeli i stranci jer im odgovara da je ovde stanje "što gore - to bolje", jer je njima bolje kad je ovđe gore i predstavlja im argumentaciju za opstanak ovde na visokim platama i privilegijama", naveo je Čavić.

On je poručio da građane Srpske to ne treba pokolebati da proslavljaju Dan Republike sa poštovanjem i uvažavanjem, bez vređannja bilo koga. Čavić je naglasio da o nacionalnim pitanjima u Srpskoj ne bi trebalo da bude međustranačkih trvenja, jer postojanje Republike Srpske garantuje političku slobodu svima. On je dodao da je važno da se Srpska razvija, da raste ekonomija i standard građana, te izrazio uverenje da će i oni koji je osporavaju jednog dana shvatiti da je Republika Srpska politička realnost koju ne mogu isključiti iz razgovora o budućnosti BiH.

"Građanima Srpske čestitam Dan Republike. Trajaće večno bez obzira što još postoje mnogi koji se ne mogu pomirtiti sa činjenicom da ona mora da postoji da bi postojala BiH", zaključio je Čavić.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH. Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda. Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišćen do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading