SKANDALOZNI ZAHTEV HRVATA Traže da srpska deca uče da su Srbi agresori
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Sa skupa „Ovčara – zločin bez kazne“, održanog za vikend u prestonici Hrvatske, Udruga zagrebačkih dobrovoljaca branitelja Vukovara uputila je zahtev tamošnjem Ministarstvu nauke i obrazovanja da se u svim školama, posebno gde su u većini deca srpske nacionalnosti, uvede jedinstven obrazovni sistem u kojem će se o Domovinskom ratu učiti kao o odbrani hrvatskog naroda od srpsko-crnogorske i agresije JNA, a ne kao dosad o građanskom ratu, preneo je portal RT Balkan.

SKANDALOZNI ZAHTEV HRVATA Traže da srpska deca uče da su Srbi agresori

Foto: Printscreen

 

Ipak, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istakao je da (zasad) nema razloga za brigu jer se nastavni program ne može menjati na taj način.

- Deca srpske nacionalnosti koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu uče prema programima koji su odobreni od strane školskih vlasti Republike Hrvatske. Zahtev koji je naveden protivan je tom programu i načinu na koji se on može menjati - precizirao je on.

Međutim, Udruga je inicirala i zahtev za ratnu odštetu od Srbije a u vezi sa slučajem "Ovčara", kao i uvođenje novog krivičnog dela – kršenje deklaracije o Domovinskom ratu, za šta je predložena kazna zatvora od najmanje pet godina, a u slučaju funkcionera osam godina.

SKANDALOZNI ZAHTEV HRVATA Traže da srpska deca uče da su Srbi agresori

Savo Štrbac - Tanjug - Z. Žestić

 

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ iz Beograda Savo Štrbac stavio je sve tri inicijative u kontekst predstojećeg obeležavanja Dana sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, 18. novembra, ali i izbora koji sledeće godine očekuju Hrvatsku.

Takođe, podsetio je na poteze gradonačelnika Vukovara i aktuelnog predsednika Domovinskog pokreta Ivana Penevu, koji je napravio plakat za obeležavanje Dana sećanja s ustaškim "U".

- U Škabrnji je 400 ljudi potpisalo peticiju da ne žele predstavnike srpske manjine. U kontekstu toga treba posmatrati i zahteve Udruge zagrebačkih dobrovoljaca - rekao je Štrbac, te dodao da što se tiče pritisaka da srpska deca ne uče po A programu, u okviru kojeg su udžbenici prilagođeni našoj manjini, mnogi roditelji iz straha nisu ni koristili ovo pravo, kao ni mnoga druga koja ima garantuje Zakon o nacionalnim manjinama.

- Posledice svega, uključujući i pokušaj uvoženja verbalnog delikta, jesu napadi na Srbe - zaključio je Štrbac.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Čeda se slomio pa zaplakao na pomen Jelene! Celu emisiju “U RINGU” sa Čedomirom Jovanovićem možete pogledati na našem YouTube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #cedajovanovic #cedomirjovanovic #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ Sad - Ewine Goelt

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Miomir Misic

14.11.2023 10:36

Усташе полуделе, незнају шта раде, бахате се, а чланови тзв ЕУ који ћуте а тиме и одобравају да ова багра од људи прете нападају Србе!!! То су неморалне сподобе и Бошибозлук. Живела Србија 🇷🇸 и сви СРБИ ма где живели 🇷🇸