Grad Subotica
Foto: Alo/Grad Subotica

Ugovore je, u Plavoj sali Gradske kuće, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, predsednicima opština Bačka Topola, Mali Iđoš i Senta – Adrianom Satmarijem, Markom Lazićem i Rudolfom Cegledijem, zamenikom predsednika opštine Čoka Mihajlom Popovićem i ovlašćenim članom Opštinskog veća opštine Novi Kneževac Zoranom Pustinjakom. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da Subotica na osnovu ovog ugovora dobija 17.230 kanti zapremine 120 litara, plave boje, i 35 kontejnera zapremne 1.100 litara, zelene boje.

"Dobijanjem ove opreme uvodimo nove korisnike u organizovani sistem odvoženja komunalnog otpada. Nove kante i kontejneri će doprineti većem komunalnom redu u našem gradu, kvalitetnijoj zaštiti životne sredine i lakšem odvoženju komunalnog otpada", rekao je gradonačelnik Bakić.

Podsetio je da je Regionalna deponija Subotica, nakon prethodno pribavljene upotrebne i vodne dozvole, početkom novembra 2022. godine dobila i integrisanu dozvolu izdatu od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

"Zahvaljujući toj dozvoli Regionalna deponija pored komunalnog otpada može da upravlja i industrijski neopasnim otpadom. To znači da će u narednih deset godina ovaj sistem za upravljanje otpadom, smešten između Bikova i Oroma, moći da sarađuje sa industrijom i sklapa poslove sa trećim licima", istakao je Bakić.

 

.On je u ime Grada Subotice i lično ime, izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i pokrajinskom sekretaru Nemanji Ercegu na dobijenoj opremi za sakupljanje i reciklažu otpada.

 

"Na kraju bih naglasio da uskoro predstoji rekonstrukcija i proširenje Bikovačkog puta, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To nije mala investicija, već investicija čija vrednost iznosi oko 450 miliona dinara. To znači da će, pored kvalitetnijeg i bezbednijeg saobraćaja, biti i olakšan transport komunalnog i industrijski neopasnog otpada od grada do Regionalne deponije", zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg je rekao da je dodelom 17.230 plavih kanti Gradu Subotici zaokružena primarna separacija po principu „dve kante“ – plavih za suvi otpad i zelenih kanti, koje su dodeljene prošle godine, za mešoviti komunalni otpad.

"Na taj način ćemo pospešiti rad Regionalne deponije, podići stepen iskorišćenosti i ispuniti sve one naše obeveze koje slede iz Poglavlja 27. S druge strane, jedinice lokalne samouprave koje gravitiraju ka Regionalnoj deponiji danas su potpisale ugovor za nedostajuće zelene kante za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada, to su kante od 120 litara i deo kontejnera. Iskoristio bih ovu priliku da najavim da ćemo do kraja godine i ostalim lokalnim jedinicama lokalne samouprave iz ovog regiona obezbediti i plave kante od 120 litara, čime ćemo u ovaj region – koji je prvi ishodovao integrisanu dozvolu po svim standardima i svim pratećim sadržajima, a to je svakako najzahtevnija linija za separaciju otpada – uvesti i primarnu separaciju, gde do sada nismo imali osim reciklažnih ostrva. Tako će jedan od 27 regiona biti kompletno opremljen po evropskim standardima. To znači da mi i te kako možemo da ispunimo postavljene ciljeve i mi ćemo već od sledeće godine krenuti u izgradnju novih regionalnih sistema za upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji AP Vojvodine", naglasio je Nemanja Erceg.

On je dodao da je planirano da se u budžetu AP Vojvodine za 2024. godinu opredele nova sredstva za podršku lokalnim samoupravama na području AP Vojvodine u nabavci novih autosmećara.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading