NOVI SPECIJALCI POJAČAĆE KOBRE, 63. I 72. BRIGADU Predsednik doneo odluku o pojačanju najelitnijih snaga na 5.000 pripadnika
Foto: Alo/Foto: mod.gov.rs

To, u stvari, podrazumeva realizaciju strategije po kojoj će korpus srpskih specijalaca, najobučenijeg i najopremljenijeg roda Vojske, brojati 5.000 pripadnika.

Kako je saopšteno, Vučić je odluku doneo na osnovu člana 24, stav 4, Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije. U prvoj tački odluke navodi se da treba izvršiti organizacionu dogradnju mirnodopske i ratne organizacije specijalnih snaga Vojske Srbije do projektovanog brojnog stanja.

Za izvršenje ove odlike Ministarstvo odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije doneće potrebna akta, navodi se u drugoj tački odluke.

- Izveštaj o izvršenju zadataka iz ove odluke dostaviti vojnom kabinetu predsednika Republike do 31. decembra 2024. godine - navodi se u odluci koja je odmah stupila na snagu.

Rok za realizaciju 31. decembar 2024.

Predsednik je ranije rekao da će 5.000 mladih biti raspoređeno u 72. specijalnoj i 63. padobranskoj brigadi, kao i u jedinici Kobre.

- Zatim nivo 2, u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica, i nivo 3 u okviru četa, u okviru brigada izviđačkih jedinica - rekao je Vučić, i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara.

Vlade Radulović, vojni analitičar, za Alo! ističe da specijalci predstavljaju najelitnije snage u oružanim snagama i njihov značaj je ogroman.

- Naročito kada govorimo o nekim dejstvima koja bi se potencijalno dešavala iza te prve linije, to jest kada govorimo o izviđačko-diverzantskim dejstvima i tome slično. U skladu sa tim govorimo o izuzetno pripremljenim, opremljenim i vrhunski naoružanim pripadnicima specijalnih snaga. Najnovije naoružanje i najnovija zaštitno-balistička oprema sa jedne strane, a sa druge ljudi koji su izuzetno i fizički i psihički spremni. Dakle, jasno je o kakvim snagama govorimo i koliki je njihov značaj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading