EKSKLUZIVNO Ekipa Alo! sa ministrima i njihovom razrednom u Petoj beogradskoj posle 30 godina: SINIŠA I MIHAILO OD ŠKOLSKIH DO MINISTARSKIH KLUPA (VIDEO)
Foto: Alo/Siniša Mali i Mihailo Jovanović - Marko Metlaš

Škola više nije ista, hodnicima jure neki novi klinci, profesorka Divna je davno otišla u penziju, a njeni nekadašnji đaci su danas članovi Vlade Srbije. Jedan je na čelu Ministarstva finansija, a drugi vodi resor Informisanja i telekomunikacija. Pogađate, u pitanju su Siniša Mali i Mihailo Jovanović.

Nekadašnju razrednu su prilikom ponovnog susreta iznenadili buketom cveća, a nakon toga su zajedno sa njom obišli kabinet za fiziku, koji je sada u novom ruhu, i prisetili se davnih đačkih dana. U stopu ih je, naravno, pratila i ekipa Alo!.

EKSKLUZIVNO Ekipa Alo! sa ministrima i njihovom razrednom u Petoj beogradskoj posle 30 godina: SINIŠA I MIHAILO OD ŠKOLSKIH DO MINISTARSKIH KLUPA (VIDEO)

Siniša Mali i Mihailo Jovanović - Marko Metlaš

 

- Mihailo neće mnogo da priča, nikad nije mnogo pričao, tako da ćemo ovaj intervju malo da skratimo - našalio se na račun školskog druga Siniša Mali, a njihova razredna nam je otkrila da je ministar Jovanović zaista bio ćutljiviji na časovima.

Divna Jovanović: Oni su završili 1991. godine i posle toga nikad nije bila generacija takvih kvalitetnih đaka i odeljenja. U tom izuzetno kvalitetnom odeljenju njih dvojica su bili među prvima, neću da kažem baš najbolji, ali među prvima.

Ko je više pričao na časovima?

Divna Jovanović: Siniša je umeo malo da izleti sa nekim komentarom. Mihailo je bio malo ćutljiviji. U zbornici sam sada rekla da ni ovi đaci, ali ni ovi profesori ne mogu da zamisle tu atmosferu i kako se tada radilo u školi.

Mihailo Jovanović: Zapravo smo mi bili prva generacija koja je krenula u klasičnu gimnaziju. Razredna nas je učila mnogim dobrim stvarima i, između ostalog, i to da stalno dobro radimo i učimo, da ne budemo kampanjci. Te četiri godine su - kao u onoj poslovici „od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“ - stvarno bile najlepše.

Sećate li se kada ste se upoznali?

Siniša Mali: Išao sam u Osnovnu školu „Starina Novak“ i veliki broj mojih drugara i drugarica je iz te škole došao u Petu beogradsku gimnaziju 1987. E, moj Mihailo, kad je to bilo. Mihailo je bio nekako zreliji od nas. Super smo se uklopili. Ono što je razredna rekla, apsolutno je u pravu. Mi smo bili veoma ozbiljni kada je u pitanju bilo učenje, ali smo, takođe, u sportu bili razred broj jedan u toj generaciji sigurno. Imali smo vremena i za izlaske, svirali smo gitaru, ja sam imao bend, Mihailo nije, ali je takođe svirao gitaru. Bili smo na neki način svestrani. Živelo se u školi.

EKSKLUZIVNO Ekipa Alo! sa ministrima i njihovom razrednom u Petoj beogradskoj posle 30 godina: SINIŠA I MIHAILO OD ŠKOLSKIH DO MINISTARSKIH KLUPA (VIDEO)

Siniša Mali i Mihailo Jovanović - Marko Metlaš

 

 

KO SE ČEŠĆE ZALJUBLJIVAO

Razredna, da li su bili zaljubljive prirode?

Divna Jovanović: Bilo je tu raznih situacija. I u odeljenju čak, među odeljenjima malo više. Kada su pomenuli letovanje, imam sačuvanu razglednicu sa tog njihovog zajedničkog letovanja. Na toj slici je samo pesak i mnoštvo bosih otisaka stopala, a pozadi su bili svi oni potpisani.

Siniša Mali: Bilo je drugačije vreme. Baš smo bili kao jedan tim. Mislim da je to možda najbolji opis onoga što smo prošli.

 

Razredna, da li su bežali sa časova?

Divna Jovanović: Ma ne, to nije bio poznat pojam uopšte. Niko pojedinačno nije bežao, bilo je jednom kolektivno napuštanje časa.

Vi ste sada u penziji, kažite mi koliko godina ih niste videli?

Divna Jovanović: Mihaila sam videla prošle godine, 2021. su imali godišnjicu mature. Siniša je obećao da će doći, ali nije stigao.

EKSKLUZIVNO Ekipa Alo! sa ministrima i njihovom razrednom u Petoj beogradskoj posle 30 godina: SINIŠA I MIHAILO OD ŠKOLSKIH DO MINISTARSKIH KLUPA (VIDEO)

Siniša Mali i Mihailo Jovanović

 

I kakvi su vam utisci?

Divna Jovanović: Siniša je isti. Njega bih poznala.

Mihailo Jovanović: Siniša je i tada bio u odličnoj formi. Imao je i fantastičnu disciplinu, ne samo u učenju, već i tu sportsku crtu. Bio je jedan od najboljih sportista. Mi smo kao celo odeljenje bili fantastični po pitanju sporta, naročito smo se bavili gimnastikom, što nije slučaj s današnjim generacijama. Tada su bili turniri između dve smene u praktično u svim sportovima, i mi smo živeli za to. Ja sam voleo da idem na dramske sekcije, da se družim sa društvenjacima i da glumim u raznim predstavama.

Koji predmet vam je bio omiljen?

Siniša Mali: Voleo sam hemiju. 

Mihailo Jovanović: Imali smo opasnog nastavnika matematike. Ali smo dobili dobre osnove, jer kada smo upisivali fakultet, uglavnom smo išli svi na tehničke, mislim da niko nije imao problem da upiše fakultet.

Siniša Mali: Bili smo prirodno-matematički smer, mislim da sam ja jedini otišao na ekonomiju, a skoro svi su otišli na ETF.

Da li to znači da ste nakon srednje škole izgubili kontakt, da ste prestali da se družite?

Siniša Mali: Mi? Nikad. To je sada i porodično druženje. Najveći broj ljudi iz našeg razreda je i dalje u kontaktu. 

Divna Jovanović: Razišli su se širom planete.

Siniša Mali: Neki su u Americi, neki u Kanadi, Australiji, Nemačkoj. Svi su uspešni. Uglavnom nešto rade, to je najbitnije. Imamo i Vajber grupu, komuniciramo svakodnevno. Ta drugarstva, to se u našem slučaju drži i čuva i mislim da od toga nećemo odustati.

Mihailo Jovanović: Kada smo završili četvrti razred, praktično kompletno odeljenje je otišlo na letovanje. Bili smo 20 dana u Grčkoj svi zajedno. To pokazuje kako smo se dobro družili i držali.

NEZABORAVNA MATURA U
HAJATU I ZELENI SAKO

Sećate li se maturske večeri?

Mihailo Jovanović: Kako ne, to je bilo fantastično veče u „Hajatu“. Mi smo jedna od prvih generacija koja je u „Hajatu“ proslavljala maturu.

EKSKLUZIVNO Ekipa Alo! sa ministrima i njihovom razrednom u Petoj beogradskoj posle 30 godina: SINIŠA I MIHAILO OD ŠKOLSKIH DO MINISTARSKIH KLUPA (VIDEO)

Siniša Mali i Mihailo Jovanović

 

Siniša Mali: Mislim da sam bio u zelenom sakou. To je bio za nas i radostan i tužan momenat. Četiri godine ste sa nekim, sada proslavljate završetak veoma teške gimnazije. Mi smo za tu maturu živeli. Nama je „Hajat“ bio ekskluziva na neki način. Nakon toga smo išli na letovanje u Grčku, tu je stvarno bilo milion dogodovština. Mi smo do danas ostali u kontaktu, svako zna da može da računa na svakog. Nadam se da ta vrsta topline, jedinstva i zajedništva  i dalje postoji u školi.

S obzirom na to da vi imate duži staž u Vladi Srbije, šta savetujete gospodina Jovanovića?

Siniša Mali: Meni je veoma drago što je on tu. Veoma je kvalitetan, sjajan je momak, pozitivan, pun energije i znanja, što je veoma važno. Moj savet je da čuva porodicu, sebe, zdravlje, i da ima strpljenja. Kada ste u državnom aparatu mnoge stvari možete da menjate, ali ne možete dan za dan. I mislim da je to jedini savet koji mogu da mu dam. Ono što je Srbija sa njim uradila dok je bio direktor Kancelarije za IT, to su tektonske promene. Dakle, svaka čast, malo ko bi se usudio da tako veliki poduhvat prihvati, a kamoli da ga sprovede.     

Imate li vi neki savet za ministra Sinišu Malog?

Mihailo Jovanović: Iako smo Siniša i ja iz istog odeljenja, on ima mnogo više iskustva i u politici i na ovim odgovornim zadacima i kao gradonačelnik, ministar finansija, potpredsednik Vlade. Na neki način je postao moj uzor i dao mi vrlo korisne savete. Ja mu želim dobro zdravlje i da bude tako dobar drug kao što je svih ovih godina bio.   

A ŠTA SU IZABRALA DECA?

Kažite mi u koje škole idu vaša deca, šta su ona izabrala?

Siniša Mali: Moja dva dečaka su odabrala prirodne nauke, a ćerka Lola je u osnovnoj školi. Kako smo mi imali priliku da odaberemo neki naš put, tako ću ja pustiti moju decu da oni odaberu svoj.

Mihailo Jovanović: Ja imam blizance koji su peti razred osnovne škole. Često spominjemo Petu beogradsku gimnaziju, verujem da će doći ovde, i da će biti na prirodnom smeru. Ono što je meni danas impresija jeste da škola predivno izgleda, da je fantastično sređena, da su laboratorije mnogo lepe i da se vidi ta digitalizacija. U zbornici nema više starih papirnih dnevnika, sve je digitalizovano. Čestitke direktorki Popović koja je ovako divno sredila školu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading