ALO! SA SRBIMA U KOSOVSKOJ MITROVICI Naš narod uznemiren, ulice puste, situacija nestabilna i napeta: Plašimo se da će nas sve pobiti
Foto: Alo!

- Došli su odozdo, imaju fantomke i duge cevi. Videla sam ih sa terase. Neki naši mladići su ih snimali i ti su se snimci pojavili na internetu. Svet je video, ali ćuti, podržavaju ih, zajedno su u svemu što je protiv Srba. Moja deca danas nisu izašla iz stana, a neće ni sutra. Ovako za Alo! govori Snežana M., samohrana majka dvoje dece iz Severne Mitrovice, i moli nas da je ne slikamo jer se plaši reakcije Albanaca koje svakodnevno sreće u Bošnjačkoj mahali. Snežana živi u ovom multietničkom naselju odakle je u četvrtak uveče oko 300 naoružanih albanskih policajaca ušlo u Severnu Mitrovicu.

- Moja terasa gleda na Južnu Mitrovicu i sa nje vidim policijsku stanicu. Okupljaju se tamo, dolaze u grupama. Odavde nemam kuda da odem, tu sam sa decom, gledam šta će se desiti. Plašim se, znam šta sve može da se desi. Svega sam se nagledala i od njih se može očekivati i da zapucaju, više puta su to radili - kaže Snežana.

Sa njom smo razgovarali u Bošnjačkoj mahali ispred jednog butika pokraj kojeg stoji grupa od nekoliko policajaca. Jedan od njih pokušavao je da čuje o čemu naša novinarska ekipa razgovara sa Snežanom.

ALO! SA SRBIMA U KOSOVSKOJ MITROVICI Naš narod uznemiren, ulice puste, situacija nestabilna i napeta: Plašimo se da će nas sve pobiti

Foto: Alo!

 

- Vidite, primiče se ka nama. Ajte, molim vas, da idem ja kod dece - rekla je naša sagovornica u čijim se očima video veliki strah.

Policajac je i dalje gledao u našu novinarsku ekipu. Pogledom nas je ispratio sve dok se odatle nismo udaljili u pravcu mosta na Ibru. Tu su bili pripadnici Kfora sa svojim džipovima. Pedesetak metara dalje stajala je grupa od dvadesetak kosovskih policajaca. Baš ispred kancelarije Opštinske izborne komisije koju su demolirali prošle nedelje. Obratili su nam se na albanskom, a od nas su dobili odgovor na srpskom jeziku.

- Ja govorim srpski, recite, šta vam treba, što slikate? Udaljite se - rekao je našoj ekipi jedan od policajaca.

U nekoliko navrata Severnu Mitrovicu nadletao je helikopter, a ulicama su patrolirali pripadnici Kfora i Euleksa. Nisu bili voljni da razgovaraju sa medijima.

- Nemojte nas da pitate, imate naše šefove - rekao je jedan od pripadnika Kfora.

U garaži policijske stanice u Južnoj Mitrovici nalaze se borna oklopna vozila za razbijanje demonstracija. Upućeni kažu da su oklopnjaci tu parkirani već tri nedelje.

Građana na ulicama skoro i da nema. Prethodne noći, kao i juče posle podne, svi kafići i prodavnice bili su zatvoreni.

Oko stotinu građana dežuralo je na putu ka istočnom mostu koji se nalazi u Bošnjačkoj mahali, plašeći se nadiranju naoružanih policajaca.

- Goloruki smo, ali im nećemo dozvoliti da dođu ovde i da pucaju i bacaju šok-bombe na naš narod - rekao je jedan od mladića.

Njegov sugrađanin kaže da je situacija zabrinjavajuća.

- Situacija na Kosovu je već 40 godina, od prvih demonstracija, katastrofalna. Čuveni scenariji Albanaca su prevaziđeni, njihove provokacije su smešne, ali mogu da budu i ozbiljne u osnovi da izazovu incidente i da nastane haos - kaže naš sagovornik.

Vjosa odlaže izbore?

Predsednica lažne države Kosovo Vjosa Osmani najverovatnije će odložiti izbore koji su na severu zakazani za 18. i 25. decembar, pišu albanski mediji. Oni tvrde da će ta informacija biti objavljena ovih dana.

Međutim, Centralna izborna komisija kao i predsednik tzv. Skupštine Kosova Glauk Konjufca saopštavaju da će izbora biti.

- Ne verujem da će izbori biti odloženi. Opet, konačna odluka zavisi od bezbednosne procene naših institucija - rekao je Konjufca.

Todorovićima razbili izlog na prodavnici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je u Koretištu na prodavnici koja je u vlasništvu Srbina Srđana Todorovića razbijen izlog i dodao da je to nastavak kampanje terora da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta.

Petković je na Tviteru istakao da je su ovakvi, naizgled izolovani napadi, deo šire kampanje da se Srbi zastraše.

„Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom na KiM? Na prodavnici Srđana Todorovića u Koretištu kod Gnjilana sinoć je razbijen izlog. Ovakvi naizgled izolovani napadi su deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta. Stop nasilju nad Srbima“, poručio je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading