NAJMOĆNIJI RUSKI AVION JE UNAPREĐEN Ovo je jedan od najbržih borbenih lovaca na svetu (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Mokoyan "MiG-31" (NATO oznaka Foxhound-A) je najteža klasa taktičkog borbenog mlaznjaka koji je operativan bilo gde u svetu, a njegov veliki domet, velika nosivost i neuporediva brzina i operativna visina dugo su ga činili idealnom platformom za lansiranje i satelita i protivsatelitskog oružja.

MiG-31I biće predstavljen na međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2022", objavila je ruska medijska kuća TASS.

Ovaj forum se održava of 15. do 22. avgusta i tradicionalno predstavlja neke od najnaprednijih sistema naoružanja u Rusiji. 

Ovaj lovac će se pojaviti zajedno sa presretačem kodnog naziva “Fokshound” MiG-31 varijante BM/BSM od kojeg je izveden, a od kojih je preko 100 u upotrebi u ruskom ratnom vazduhoplovstvu. 

Nova varijanta MiG-31 je navodno dizajnirana da može da lansira male svemirske letelice u orbitu, pružajući jedinstvenu novu sposobnost ruskoj floti borbenih aviona.

Razvoj

Rad na varijanti ovog "Ubice satelita" ASAT počeo je osamdesetih godina prošlog veka, kada se pojavila verzija MiG-31D, ali je okončan kad se Sovjetski Savez raspao. 

Razvoj ove varijante MiG-31 je nastavljen sredinom 2010-ih, kada je naoružan za antisatelitsko ratovanje i prvi put viđen 2018. godine. 

NAJMOĆNIJI RUSKI AVION JE UNAPREĐEN Ovo je jedan od najbržih borbenih lovaca na svetu (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Alexander Zemlianichenko

 

U mnogim aspektima ovaj lovac je korišćen za razvoj najmoćnijeg lovca-presretača na svetu: MiG-31K, koji je ušao u službu krajem 2017. godina, a nosi hipersoničnu balističku raketu Kh-47M2 sa brzinom od 10 Maha i dometom od 2000 km. 

Dizajn

Kao i MiG-25, MiG-31 je veliki dvomotorni avion sa bočno postavljenim rampama za usisavanje vazduha, krilom postavljenim na ramenu sa odnosom širine i visine od 2,94 i dvostrukim vertikalnim repnim perajima.

Za razliku od MiG-25, on ima dva sedišta, pri čemu je zadnji deo zauzeo namenski oficir za sisteme naoružanja. MiG-31 je ograničen ubrzanjem na pet g kada putuje nadzvučnim brzinama. Dok leti pod borbenom težinom, njegovo opterećenje krila je marginalno, a odnos potiska i težine je povoljan.

MiG-31 nije dizajniran za blisku borbu ili brzo okretanje.

Borbena upotreba i operativno iskustvo

Rusija je 1992. godine ponudila MiG-31 Finskoj u kojoj je bio u toku program selekcije novog lovca, ali ponuda nije dostavljena programu gde je Rusija predala MiG-29.

Finska nije prihvatila ponudu, i izabrala je novog borca iz programa selekcije.

Sirija je 2007. naručila osam aviona MiG-31E za sirijsko vazduhoplovstvo. Naredba je suspendovana u maju 2009. navodno zbog pritiska Izraela ili nedostatka sirijskih sredstava.

Dana 15. avgusta 2015, turski mediji su izvestili da je šest MiG-ova 31 isporučeno sirijskom arapskom vazduhoplovstvu, ali je Rusija negirala da je isporučila MiG-31 Siriji.

NAJMOĆNIJI RUSKI AVION JE UNAPREĐEN Ovo je jedan od najbržih borbenih lovaca na svetu (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo/Masanori Jošida

 

Operativno iskustvo je pokazalo da je MiG-31 imao manjak dometa i da je oko 40-45 aviona bilo opremljeno poluuvlačivim sondama za dopunu goriva u letu.

Predloženo je nekoliko varijanti MiG-31 za različite uloge, uključujući odbrambeno suzbijanje i zabranu dugog dometa.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije očekuje da MiG-31 ostane u operativnoj upotrebi najmanje do 2030. godine. 

Osvnovne karakteristike

  • Posada: 2 čoveka
  • Dužina: 22,69 m
  • Raspon krila: 13,46 m
  • Visina: 6,15 m
  • Težina (prazan): 21,8 t
  • Težina (maksimalna poletna): 46,2 t
  • Motori: 2 k PNPP Aviadvigatel D-30F6 turboventilator
  • Maksimalna brzina: 3 000 km/h
  • Domet: (sa 4 rakete) 2 240 km
  • Borbeni radijus: 720 km

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading