AMERIČKA AMBASADA OBJAVILA: Na današnji dan 1918. godine srpska zastava se vijorila iznad Bele kuće (FOTO)
Tviter

Američka ambasada u Beogradu je na Tviteru uz fotografiju zastave SAD i Srbije iznad Bele kuće napisala da jesrpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata.

"Zahvaljujući jednom od vas, na današnji dan 1918.godine zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće. Bio je to samo jedan od gestova koji su odražavali solidarnost Amerikanaca sa srpskim narodom koji je užasno propatio za vreme Prvog svetskog rata", istakli su iz Ambasade.

Pored francuske, srpska zastava je jedina koja je postavljena iznad Bele kuće.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Vudro Vilson naložio je da se 28. jula 1918. godine na Beloj kući, na zgradama javnih ustanova i na crkvama svih veroispovesti u SAD istakne srpska zastava. U poruci američkoj javnosti izneo je i razloge zbog kojih se odlučio na taj gest, možda bez presedana u dotadašnjoj diplomatskoj istoriji.

„U nedelju 28. jula – poručio je predsednik Vilson – navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemenito je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovnika i vojnoj moći... Iako je njihova zemlja opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost”, naveo je predsednik Vudro Vilson između ostalog u poruci.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading