"RUSIJU NE MOGU DA BACE NA KOLENA" Pritisci će biti sve veći, NATO nikad ratoborniji!
Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Politika „otvorenih vrata“ NATO je kancerogena i kod je za destabilizaciju evropske bezbednosti. 

To se pokazalo opasnim kad je reč o Ukrajini, ali i na Balkanu, gde Alijansa, čak i kad zvanično prihvata nečiju vojnu neutralnost, u praksi čini sve da je uruši, upozorava politikolog dr Aleksandar Mitić komentarišući poruke sa NATO samita u Madridu.

Rat u Ukrajini, 129. dan - Alo.rs

Na trodnevnom skupu u španskoj prestonici, konstatuje Mitić, pobedio je onaj ratoborniji deo Alijanse koji se zalaže za nepomirljiv odnos prema Rusiji.

Upravo to i objašnjava zašto je u novom Strateškom konceptu Alijanse Rusija proglašena „direktnom pretnjom po bezbednost“, a Kina izazovom za interese i vrednosti NATO.

NOVI UDAR NA PUTINA 35 država se udružilo protiv Rusije i zahtevaju JEDNU STVAR - Alo.rs

Rusija predstavlja glavnu i direktnu pretnju po bezbednost saveznika kad su u pitanju mir i stabilnost u evroatlantskoj zoni, istaknuto je u dokumentu usvojenom na samitu uz najavu značajnog povećanja snaga Alijanse u Evropi, posebno na istoku. Uz to, upućen je poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže tom savezu nakon što je Turska povukla blokadu dobivši ustupke od Stokholma i Helsinkija. Odobren je i novi paket pomoći Ukrajini,a odlučeno je i da se pojača politička i praktična podrška BiH, Gruziji, Moldaviji i drugim partnerima.

SAD i Britanija guraju agresivnu liniju

Cilj lidera NATO, kaže dr Aleksandar Mitić, bio je da pokažu da su jedinstveni, da su u ofanzivi i da pobeđuju, a da je to što Švedska i Finska ulaze u NATO dovoljno da Rusija i Kina priznaju svoj poraz.

„S jedne strane poruka koju su želeli da pošalju jeste jedinstvo - Putin nije uspeo da nas razjedini nego imamo i nove članice i zato smo na dobrom putu. S druge strane, ako se malo bolje analizira postoje neke ozbiljne pukotine oko suštinskih, fundamentalnih stvari, i vezano za Ukrajinu i za odnos prema Rusiji, i generalno, kakva bi trebalo da bude uloga NATO u budućnosti“, smatra Mitić.

 

 

Elementi suštinskog razdora unutar NATO vide se, primećuje sagovornik, pre svega na pitanju Ukrajine, gde jedni ponavalju uporno da Kijev mora da pobedi na bojnom polju dok brojni zapadni analitičari otvoreno govore da je to nemoguće.

Vojne snage Kadirova u Lisičansku - Alo.rs

„Pojedine zemlje, pre svega SAD, Britanija guraju liniju koja je drugačija od dobrog dela NATO. Svi bi voleli da pobede Rusiju, ali to su njihove lepe želje.

Činjenica je da ovaj najagresivniji deo smatra da bi Rusiju trebalo ozbiljno savladati. Dok neke druge države kažu da će Rusija postojati i sutra i da, kako god da se završi ovaj sukob, Rusiju ne mogu da bace na kolena“, kaže Mitić.

Drugi sukob unutar NATO je, kako dodaje, oko toga treba li pregovarati, pri čemu agresivni deo Alijanse ide dotle da Ukrajini ne dozvoljava da sedne za pregovarački sto.

Produžena ruka američke vojske

Kad govorimo o NATO, taj savez je produžena ruka američke vojske, kaže penzionisani general Luka Kastratović, koji podseća da je Alijansa najavila povećanje snaga za brzo reagovanje u Evropi do 300.000 kao i značajno pojačanje američkog prisustva na Starom kontinentu.

„Americi je cilj da slomi, oslabi i iscrpi Rusiju. Ima 700 baza i raspoređene vojnike širom sveta , ali joj smeta što se Rusija suprotstavila tome da Zapad dovodi rakete s taktičkim bojevim glavama blizu njenih granica. Rusija je upozoravala više puta da se to ne čini, posebno od 2014. godine“, podseća general, dodajući da ništa što se dešava nije od danas već se dugo pripremalo.

Konfrontacija Zapada i Rusije biće i u svemiru - Alo.rs

Tako je, kaže, i kad je reč o ponašanju NATO na Balkanu, gde će se nastaviti i politika otvorenih vrata i pritisci ovog vojnog bloka.

„Njima je u interesu da Zapadni Balkan, odnosno Srbija i BiH uđu u NATO.

Interesi Balkana za njih su davno zacrtani - njima je Balkan interesnantan kao put prema jugoistoku i prema Rusiji. Takođe, žele ne samo jedna zemlja manje bude protiv NATO nego da dobiju još jednu-dve nove članice. U svakom slučaju, pritisci će biti veliki“, upozorava general.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading