Šef Pentagona prozvao Putina; Pobenička zastava nad Lisičanskom; Indija između čekića i nakovnja (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Ruski predsednik Vladimir V. Putin proglasio je u februaru početak specijalne vojne operacije u Ukrajini, nakon višemesečnih spekulacija o namerama Rusije dok je gomilala desetine hiljada vojnika na granici sa ovom zemljom.

Obraćajući se svojoj naciji u televizijskom govoru koji je emitovan u četvrtak, 24. februara nešto pre 6 sati ujutro, Putin je rekao da je njegov cilj da „demilitarizuje“, ali ne i da okupira zemlju. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da su se ruske trupe iskrcale u Odesu i da prelaze granicu.

Specijalna vojna operacija do sada traje duže od četiri meseca. Najnovije vesti pratite na našem BLOGU UŽIVO.

U kratkim crtama:

  • Najmanje 20 ljudi, uključujući jedno dete, poginulo je u petak u ruskim raketnim udarima na južni region Odese, saopštili su ukrajinski zvaničnici
  • Među pogođenim mestima su stambeni objekti i rekreativni centar. Rusija je uspela da ostvari male dobitke u istočnoj oblasti Lisičanska, uzimajući delove rafinerije nafte koja se nalazi na periferiji grada, rekli su ukrajinski zvaničnici
  • Ruski hakeri izveli su "sajber napad" na najveći ukrajinski privatni energetski konglomerat u znak odmazde za protivljenje njegovog vlasnika ratu, saopštila je kompanija u petak
  • SAD obezbeđuju više municije za napredni raketni sistem u najnovijem paketu pomoći Ukrajini od 820 miliona dolara, saopštio je Pentagon
  • Rakete omogućavaju Ukrajincima da udaraju iz daljine sa većom preciznošću od artiljerije manjeg dometa
  • Nakon navodnog povlačenja Rusije sa Zmijskog ostrva u Crnom moru, Ukrajina se nada da će se udari na teritoriju oko Odese smanjiti, rekao je zvaničnik

129. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO

 

Uprkos pritisku Amerike, Indija nije donela odluku

22.56 - Izuzev Indije, sve zemlje Kvada oštro su osudile rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu i uvele sankcije protiv Moskve.

Bivši pripadnik grupe Vagner napisao knjigu

22.30 - 

 

 

Rusija prekinula niz sporazuma u okviru Saveta Evrope

21.39 - Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

Pobednička zastava nad Lisičanskom

21.09 - Proruske snage preuzele su kontrolu nad Lisičanskom, navodi dopisnik RIA Novosti sa lica mesta. Na terasi razrušene gradske većnice u Lisičansku podignuta je zastava pobede.

 

 

 

Šef Pentagona prozvao Putina

20.57 - Bivši šef Pentagona general Džejms Matis, zvani „Besni pas“, oštro je prokomentarisao rusku vojnu kampanju u Ukrajini, koju je opisao kao „operativno glupu“ i „taktički nesposobnu“.

Uhapsen još jedan ruski naučnik
 

20.14 - Nakon hapšenja Dmitrija Kolkera, doktora fizike i matematike, zbog navodnog odavanja državnih tajni, ruske vlasti su ove nedelje pod istom optužbom uhapsile i drugog naučnika, Anatolija Maslova, prenosi Rojters.

Osujećen napad Kijeva?

20.06 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pre nekoliko dana ukrajinska vojska pokušala da izvrši udar na vojne objekte na teritoriji Belorusije, ali da su sve rakete presretnute.

- Provociraju nas. Moram da kažem: pre tri dana, nešto više, pokušali su da udare na vojne ciljeve na teritoriji Belorusije sa teritorije Ukrajine - rekao je Lukašenko na svečanom sastanku uoči Dana nezavisnosti Belorusije, prenela je agencija RIA Novosti.

 

"Nemačka mora biti spremna"

19.59 - Nemačka mora biti spremna u slučaju da Rusija nastavi da smanjuje ili obustavi protok gasa kroz gasovod Severni tok 1, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

"Obrazac po kom deluje Moskva ukazuje na to da je moguće da će doći do ovakvog scenarija. Iz ruske perspektive ovo bi mogao biti racionalni potez - zadržati visoke cene u Nemačkoj, pogotovo goriva, i uništiti jedinstvo i solidarnost u zemlji. Svako ko je pri zdravoj pameti zna da je ovakav razvoj događaja moguć“, izjavio je Habek za nedeljne novine Cajt, prenosi Rojters.

"Evropa stvorila nacističko čudovište"

19.36 - Zapadna Evropa je prvo odgajila čudovište zvano nacistička Nemačka, a sada gaji novo u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na svečanom sastanku uoči Dana nezavisnosti Belorusije.

Za prijem u NATO

19.31 - 

 

 

Ističe rok za 70 ruskih diplomata 

18.45 - Sutra ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske. Odluku o njihovom proterivanju donela je vlada smenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom.

Orban ima rešenje za rat u Ukrajini

18.15 - Prekid vatre u Ukrajini umesto sankcija protiv Rusije neophodan je da bi se zaustavila „ratna inflacija“, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban i dodao da je njegova zemlja jedina koja se zalaže za ovo rešenje

 

 

Vrhovni komandant pokazuje kako su Oružane snage očistile ostatke „ruskog duha“ (VIDEO)

17.51 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji na Telegramu objavio je sledeće: „Rusi su jučerašnjim vazdušnim udarima pokušali da unište svoju opremu, oružje i imovinu na ostrvu Zminji. Međutim, kao i obično, nisu uspeli da izvrše zadatak. „Pomogli“ smo osvajačima da konačno evakuišu ostatke svog garnizona sa našeg ostrva. Ne miriše više na „ruski duh““.

 

 

 

Rogozin: Njihove rakete su DALEKO iza "Sarmata" (VIDEO)

17.22 - Američko strateško naoružanje je daleko iza najnovijih ruskih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat, izjavio je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Jedinica Ahmat sa Drugim korpusom Narodne milicije LNR zauzela grad (VIDEO)

17.17 - Šef Čečenije Kadirov je rekao da se savezničke jedinice nalaze u centru Lisičanska. „Lisičansk je naš! Savezničke jedinice su već u centru grada! Ahmat je sila! Pravda trijumfuje!“ — napisao je na svom Telegram kanalu.

 

 

 

DPSU je pronašao tajne dosijee

16.15 - Ukrajinski graničari otkrili su u Černigovskoj oblasti eksterni uređaj za skladištenje podataka koji sadrži stotine gigabajta dokumenata jedne od vojnih jedinica Ruske Federacije.

 

 

Snažne eksplozije u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti

15.45 - Alarm za vazušnu opasnost se nije oglasio

 


 

Lisičansk potpuno opkoljen

15.15 - Separatisti koji imaju podršku ruske vojske danas su "potpuno" opkolili Lisičansk, na istoku Ukrajine, javila je agencija TASS.

Danas su narodna milicija Luganska (vojska separatista) i ruske oružane snage zauzele poslednja strateške uporišta, rekao je predstavnik Luganske separatističke vojske Andrej Maročko.

On je rekao da se sa zauzetih položaja vidi da je Lisičansk potpuno opkoljen. Lisičansk je poslednji veći grad u regionu Luganske oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske.

 

 

Broj mrtvih u napadu na Kremenčuk porastao na 21

15.00 - Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuk porastao je danas na 21.

Gradonačelnik Kremenčuka Vitalij Maleckij saopštio je da je u napadu poginula najmanje 21 osoba, a da se jedna još uvek vodi kao nestala.

 

Kadirov: Lisičansk je naš!

14.36 - Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage već ušle u centar Lisičanska.

- Lisičansk je naš, savezničke snage su već u centru grada - kazao je Kadirov u snimku koji je objavio na Telegramu.

 

 

 

Stanovnica Volnovahe je ispričala kako su ukrajinski vojnici zapalili stanove civila

 

 

 

Zatvara se ruski obruč oko Lisičanska

14.16 - 

 

 

Ruska vojska: Tri ukrajinska bataljona kod Lisičanska izgubila više od polovine vojnika

 

14.05 - Ruska vojska je jugozapadno od Lisičanska za protekla 24 časa likvidirala više od 50 odsto ljudstva tri ukrajinska bataljona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, visokopreciznim naoružanjem ruska vojska je likvidirala i 120 ukrajinskih vojnika i 15 jedinica vojne tehnike 30. mehanizovane ukrajinske brigade. Takođe, visokopreciznim oružjem uništena su i tri skladišta sa municijom, kao i pet komandna centra ukrajinskih snaga u DNR.

Uništena su i četiri ukrajinska višecevna raketna lansera koja su korišćena za granatiranje Donjecke Narodne Republike, kao i 39 komandnih centara i dva skladišta municije kod Nikolajeva.

Istovremeno, ruske protivvazduhoplovne snage su oborile jedan ukrajinski MiG-29 i 19 bespilotnih letelica iznad Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iznad Harkovske i Zaporoške oblasti.

Dojče Vele je najavio nastavak emitovanja na ruskom jeziku

13.34 - Nemačka medijska kompanija je ovo objavila na svom sajtu. Istovremeno, DV će se emitovati iz Vilnjusa.

Ranije je "Roskomnadzor" ograničio pristup sajtu publikacije zbog sistematskog objavljivanja lažnih informacija o specijalnoj operaciji Ruske Federacije u Ukrajini.

Izgradnja novog mikrookruga u Marijupolju


13.07 - Ovako odozgo izgleda velika izgradnja novog mikrookruga u Mariupolju.

 

 

 

Oboren ukrajinski MiG-29

12.47 - Ruske protivvazduhoplovne snage su oborile jedan ukrajinski MiG-29 i 19 bespilotnih letelica iznad Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iznad Harkovske i Zaporoške oblasti

 

 

 

"VUKOVI ZBACILI OVČIJE KOŽE" Rogozin razotkrio zašto je Rusija glavna pretnja za NATO

12.11Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin smatra da je NATO Rusiju označio kao glavnu pretnju zato što želi da obezbedi jedinstvo članica Alijanse.


Saopštenje Ministarstva odbrane Ruske Federacije



11.54 - Rezime Ministarstva odbrane Ruske Federacije o izvođenju specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine.

 

 


Zelenski: Serhijevka je pogođena sa tri krstareće rakete
 

11.24 - Rakete su pogodile i zaliv. Odjednom je 12 raketa pogodilo Mikolajev - razne objekte u gradu, rekao je Vladimir Zelenski.

 

 

Oružane snage Rusije zauzele su Zolotarevku

11.16 - Da bi savezničke snage potpuno opkolile Lisičansk preostaje da zauzmu Belogorovku, koja je udaljena oko šest kilometara od Zolotarevke, prenose mediji.

 

 

Gerasimov izvrsio proveru trupa uključenih u operaciju u Ukrajini

10.54 - Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov izvršio je proveru ruskih jedinica koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Snimak borbenih tenkova T-80BV

10.20 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenog rada tenkova T-80BV i oklopnih transportera BTR-82A.

 

 

Gradonačelnik Slavjanska: U granatiranju tog grada četvoro poginulih

09.48 - Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopštio je jutros da su u jučerašnjem bombardovanju tog grada na istoku Ukrajine kasetnim bombama poginule četiri osobe, a sedam povređeno.

Specnaz koristi minobacače "gal"

09.30 - Ruske specijalne jedinice „Specnaz“ u Ukrajini koriste nečujne minobacače "gal" uz pomoć kojih likvidira ukrajinske grupacije za diverzije i izviđanje, izjavio je za Sputnjik neimenovani izvor dobro upoznat sa situacijom na terenu.

U pitanju su minobacači 2B25 „gal“ koji prilikom ispaljivanja granate izdaju veoma slab zvuk, a minimalizovan je i dimni trag, kao i bljesak.

Upravo te karakteristike, kako je objasnio izvor, omogućava ruskim specijalnim snagama da izvode neočekivane i brze napade.

ČEČENI I MILICIJA LNR UŠLI U SEVERNO PREDGRAĐE LISIČANSKA Nakon žestokih uličnih borbi usledio je upad

09.03 - Ruska vojska, snage čečenskog SPECNAZ, i 2. korpusa Luganske narodne armije ušli su rano jutros u severno predgrađe Lisičanska posle žestokih borbi i zauzimanja dva manja mesta Privoljnjeg i Novodružeska. Detaljnije o borbama pogledajte OVDE.

VAZDUŠNO-KOSMIČKE SNAGE RUSKE FEDERACIJE VRŠE ŽESTOKU PRIPREMU Od ranog jutra eksplozije širom fronta (VIDEO)

08.38 - Vazdušno-kosmičke snage RF vrše žestoko bombardovanje i raketiranje od ranog jutra. Sve izgleda kako da se, u sadejstvu sa artiljerijom vrši priprema za ofanzivu. Detaljnije pogledajte OVDE.

VLASTI DNR "Podignute optužnice protiv još dvojice plaćenika iz Britanije"

 

07.58 - Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor. Detaljnije čitajte OVDE.

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 820 miliona dolara

07.27 - Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade. Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP.

Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od avgusta 2021. godine. Ukupno, SAD su poslale Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrednosti od 8,8 milijardi dolara.

Ruska vojska bombarduje Harkov

07.00 - Prema informacijama sa terena ruska vojska je počela rano jutros sa bombardovanjem Harkova.

 

 

Ukrajinski Telegram kanali su objavili snimke udara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading