BORENOVIĆ OTVORENO PDP je uz Srbiju po pitanju sankcija Rusiji
Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik PDP-a Branislav Borenović ponovio je za "Mondo" stav opozicije na kojem se insistira od Vučićevog istupa u javnosti, da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji, iako srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi drugačije. 

Međutim, konkretne informacije da li BiH treba ili ne treba da uvede sankcije Rusiji i kakav je stav opozicije o tome, nismo otkrili, piše "BL-portal".

Branislav Borenović kaže da je stav PDP-a, se po pitanju sankcija, usaglašen sa Srbijom.

“PDP je na nedavno održanom Glavnom odboru partije zaključio jednoglasno i potvrdio naš dobro poznati stav da je EU naše strateško opredeljenje kao i Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali i da treba, po delikatnim spoljnopolitičkim i bezbjednosnim pitanjima, mudro usaglašavati naše stavove sa Srbijom. To se svakako odnosi i na ovo pitanje”, navodi Borenović.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da Srbija jedina u regionu nije uvela sankcije Rusiji, a da se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama Saveta Evrope. Vučić je kasnije pojasnio da je to uradilo ministarstvo spoljnih poslova BiH, a da “Republiku Srpsku nisu ni pitali”.

Dodik, s druge strane, ponavlja da sankcije nisu uvedene jer ne postoji konsenzus u Predsedništvu BiH (Džaferović i Komšić su za, Dodik protiv). Takođe, na sastanku sa ruskim ambasadorom Igorom Kalabuhovim ponovio je stavove po pitanju sankcija, a istaknuto je i da Rusija smatra da je BiH prijateljska zemlja.

Džaferović je prošle nedelje pojasnio da se BiH, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije pri EU pridružila izjavi EU o sankcijama, što je potvrdio i komesar Borelj, ali “implementaciju sankcija su u Savetu ministara blokirali predsedavajući Saveta ministara i ministri iz RS”.

U PDP smatraju da je iz svega jasno da je BiH “na putu uvođenja sankcija Rusiji”.

“BiH se pridružila odlukama Saveta EU o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u 22 pojedinačna seta restriktivnih mera u poslednjih 80 dana i to je dopušteno zbog skrivenog ponašanja Dodika kao jednog od članova Predsedništva. Jasno je kao dan, potvrđeno je deklaracijama iz Brisela, objavljenim depešama koje su poslate iz Sarajeva u sedište EU i decidnim izjavama predsednika i premijerke Srbije”, kaže Borenović za "Mondo".

Predsednik PDP-a optužuje Dodika da i dalje nije u potpunosti transparentan po pitanju stava prema Rusiji.

“Međutim, iako je postojala, bar javna, saglasnost svih političkih stranaka iz Srpske da trebamo da budemo što je više moguće neutralni i da strateški pratimo i stavove Srbije, očigledno je Dodik i njegov SNSD iskočio i zabio nož u leđa Srbiji. Otužni su njihovi pokušaji pravdanja ovog skrivenog i mučkog postupanja kroz susrete sa ruskim ambasadorom u kojima ništa nije konkretno demantovano, niti može biti kada se sve pažljivo iščita”, ističe Borenović.

Komentari (0)

Loading