Vučić: Nastavljamo dijalog, prva tema ZSO, bez rešenja za Kosovo nema ulaska Srbije u EU
Printscreen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon razgovora sa liderima EU i Zapadnog Balkana, da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština.

"Naravno da ćemo da nastavimo dijalog, samo prva tema mora da bude ZSO, baš kao što je to napisano u saopštenju EU", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara na samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.

Predsednik Srbije rekao je i da je Beograd spreman da sprovede sve iz Vašingtonskog sporazum, ali da je Priština taj dokument proglasila mrtvim.

"Priština je Vašingtonski sporazum proglasila mrtvim. Što se mene tiče mi smo spremni da sve provedemo u delo“, kazao je Vučić, na konferenciji za štampu posle Samita.

 

 

On je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da postoji jedina tačka koja je različita od sporazuma koji je Priština potpisala, a tiče se odnosa sa Tel Avivom ili Jerusalimom.

"Za sve drugo mi smo u potpunosti spremni da poštujemo, sem što je Priština rekla da za njih više ne važi Vašingtonski sporazum“, zaključio je Vučić.

Dodao je da je pričao sa Makronom puno, kao i da datum nisi hteli da daju, jer neki imaju svoje izbore u zapadnoj Evropi. Dodaje da je Rama imao raspravu sa Rumen Radev.

"Radi se o diplomama i zanimanjima, priznanju, jednih drugih, imamo neke tehničke probleme, ali mislim da to ne bi bio problem u budućnosti. Davno je bilo vreme da taj deo završimo. On nije statusnog tipa. To bi trebalo da pomogne ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnost", rekao je Vučić.

Vučić je u nastavku rekao i kako Srbija ne može postati član EU, dok se prvo ne reše problemi sa Prištinom.

"Bez rešavanja problema sa Prištinom Srbija ne može da bude član EU".

Kako kaže, prilikom razgovora sa Kurtijem, na jedno njegovo pitanje koje je postavio premijeru Prištine, ovaj nije odgovorio, i dodaje da smatra da je Markon sve razumeo.

"Mislim da su svi razumeli. Tako da, želim da verujem da je budućnost Zapadnog Balkana zaista u EU, ali niko nema pravo da nama zamera to što mi živimo i preživimo. Ljudi moraju da žive život i razmišljaju kako će da prežive danas. Tako i mi moramo da razmišljamo", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao i da tokom razgovora nije bilo direktnog uslovljavanja prijema Srbije priznavanjem Kosova.

"Ne na taj način, pet zemalja nije priznalo, ali nemam sumnje da će rešavanje problema između Beograda i Prištine na ovaj ili onaj način biti conditio sine kva non za ulazak Srbije u EU", istakao je Vučić.

Na pitanje šta je bilo na samitu sa najavljenom temom za ukidanje rominga između EU i ZB, Vučić je rekao da nije danas razgovarao na tu temu sa evropskim komesarom Oliverom Varhejiom, već o evropskom putu Srbije i otvaranju klastera.

Preneo je novinarima da je belgijski premijer Aleksandar de Krou govorio o tome kako EU najviše ulaže u zemlje ZB, ali da treće zemlje - Rusija, Kina i Turska to mnogo bolje prezantuju od EU.

Vučić je kazao da je izrazio zahvalnost EU na ogromnom novcu i velikim investicijama i na svemu što rade kada je reč o pomoći našoj zemlji.

"Delimično je u pravu, ali ako hoćemo da budemo pošteni, jedan deo odnosa našeg mnjenja prema EU je upravo zbog odnosa prema Kosovu u odnosu na neke druge zemlje u regionu, i to je sasvim razumljivo", naveo je Vučić.

Kaže da su posete Beogradu Angele Merkel i Ursule fon der Lajen bile dobre i da su imale dobre i pozitivne poruke.

"Očekujem pre kraja godine posetu Kirijakosa Micotakisa, kao i više evopskih lidera da dođu u posetu Beogradu", kazao je Vučić.

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gagi

07.10.2021 01:15

Ponovo će Makron zajedno sa Nemačkom pronaći modus vivendi za Srbiju i Balkan.