VUČIĆ SE OBRATIO IZ SLOVENIJE Grčka neće priznati Kosovo!
Printscreen

Samit je okupio šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je rekao da na današnjim sastancima nije bilo priče o romingu, već o EU putu naše zemlje.

- Nismo pričali o romingu. Pričali smo u EU putu Srbije. Zahvalio sam EU na ogoromnom novcu i na svemu što su za našu zemlju uradili.

Dodao je da je pričao sa Markonom puno, kao i da neki datum nisi hteli da daju, jer neki imaju svoje izbore u zapadnoj Evropi. Dodaje da je Ramaimao raspravu sa Rumen Radev.

Pitanje Zapadnog Balkana

Predsednik je najpre izjavio da nakon celodnevnih sastanaka zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU 4 sata sa nama razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

- Na moje jedno pitanje prištinskom premijeru, Makronu je sve bilo jasno. Veliko pitanje energetika je pokrenuto danas, moramo da razmišljamo o tome. Glava me boli, sa mukom sam razmišljao o tome. Milion sastanaka me čeka, ovo postaje ludilo nekontrolisano. I ako bude za stepen hladnije, biću ja kriv. Dok smo na evropskom putu, moramo da vodimo računa o sebi - rekao je Vučić.

- Zahvalio sam se u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji ulažu u našu zemlju - rekao je Vučić.

- Ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skiptici. Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da poravimo u EU. Dugo sam jutros razgovarao i Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je važna vest - rekao je Vučić.

- Razgovarali smo o diplomama i priznanju zanimanja. Da ne ulazim u detalje, prosto znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu. Sa Markonom smo obavili posebne razgovore, kao i sa Markonom i Andrejem Babiškom, razgovarao sam i sa premijerom Hrvatske o našim odnosima. Sa Ramom, tu će se razgovori nastaviti i to je to. Ono što mogu da kažem, mimo zapadnog Balkana, je ono što ne znamo šta ćemo da radimo su struja i gas.

- Sad je gas otišao na 1900 po najnovijim procenama. To nisu normalne scene, to je nemoguće izdržati. Borisov sutra dolazi u Beograd i za mene će to biti fantastičan razgovor i sa mojom ličnom porukom za Putnia u kojoj ću ga zamoliti da nam pomogne.

- To ne može niko da izdrži, a ne samo Srbija. Struja, još gore, ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je važno za građane Srbije.

 

 

 

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev preneo je danas čelnicima EU da će, ako se deklaracije EU ne pretoče u dela biti pričinjena nepopravljiva šteta velikoj evropskoj ideji.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Zaev je to rekao na zajedničkom sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, evrokomsarom za proširenje Oliverom Varhejem, premijerom Slovenije Janezom Janšom i predsednikom Bugarske Rumenom Radevom na Brdu kod Kranja, uoči samita EU-Zapadni Balkan. Zaev je, kako se ističe, potencirao da narodi Zapadnog Balkana očekuju da se deklaracije EU pretoče u dela i dodao da će ako Unija ne deluje razočarenje kod građana tog regiona biti nepopravljivo i na ogromnu štetu velike evropske ideje zajedništva i saradnje.

Podrška Slovačke

Premijer Slovačke Eduard Heger istakao je danas da je veoma važno proširenje EU na Zapadni Balkan.


Heger je, u izjavi novinarima, pred Samit EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, naglasio da je veoma važno što se taj skup održava.

- Mislim da činjenica da smo bili u mogućnosti da mobilizujemo 30 milijardi evra za region jasno pokazuje da ga vidimo kao važan deo Evrope - objasnio je on.

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da je cilj današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan slanje snažne poruke podrške, privrženosti procesu proširenja i podsticanja reformi.


Plenković, je pred početak Samita na Brdu kod Kranja, kazao da će biti donet paket niza ulaganja u države regiona, sa ciljem bolje povezanosti, bržeg ekonomskog rasta, kvalitetnih socijalnih uslova u susedstvu.

Srbija i EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, izjavio je danas da će lideri okupljeni na samitu EU-Zapadni Balkan ”potvrditi i jasno poručiti da su posvećeni punoj integraciji i članstvu Zapadnog Balkana u EU”.

Šarl Mišel

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, izjavio je danas da će samit EU - Zapadni Balkan biti prilika da se razgovora o evropskoj perspektivi regiona, ali i o novcu koji je EU spremna da mobiliše kako bi investirala u region i podržala reforme.

- Govorimo o ekonomskim reformama, borbi protiv korupcije i poboljašnju upravljanja. Želimo bliže veze sa ovim zemljama i ovo će biti pilika za otvorenu razmenu mišljenja kako bi se identifikovali šledeći koraci i faze - poručio je Mišel prilikom dolaska na samit.

Nismo priznali Kosovo

Premijer Španije Pedro Sančes ponovio je danas da je Španija jedna od zemalja Evropske unije koja nije priznala Kosovo, zbog čega je važno da bude prisutna na svim forumima Evropske unije.

Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas, pred Samit EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

- Region Zapadnog Balkana nam je u srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu - kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit. Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja. On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU.

Aljbin Kurti

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti osvrnuo se na vizni režim.


- Velika je nepravda načinjena građanima Kosova. Nadamo se da će ovaj samit biti pokazatelj da će EU ostati pri svom principu, a to je proširivanje. Mi smo u Evropi, ali bi i EU trebalo da postane Evropa. Pet zemalja nas ne priznaje, ali se nadamo da će nas svi priznati. Nijednu vakcinu nismo uzeli iz Rusije i Kine. EU je naša sudbina - dodao je on.

Kurti je istakao da je cilj međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova. On je potvrdio da će se sastati i sa Vučićem u okviru samita.

Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban osvrnuo se na energetsku krizu u Evropskoj uniji.


- EU mora da menja politiku, svi ćemo da patimo - kazao je kratko mađarski premijer.

Važni razgovori pred početak samita

 

 

Razgovori o svim važnim temama pred početak Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana.

 


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sloveniji sa predsednikom Vlade Republike Grčke

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Samit Evropska unija - Zapadni Balkan.

Fon der Lajen: Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

- Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu - poručila je ona.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, biće održan danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Uoči samita, predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

"Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU", rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Zvanično saopštenje

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030. sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Mladen

06.10.2021 10:47

Ovo je jedan od velikih i značajnijih sastanaka na kojima je prisutan Vučić i koji se tiču napretka Srbije.

Julija

06.10.2021 10:57

Podrska Zapadnog Balkana je jako bitna i nadam se da ce danasnji sastanak proteci u najboljem redu.

Nena

06.10.2021 11:17

Da bi postala ravnopravni član EU, Srbija se maksimalno trudi da ispuni evropske agende, trudićemo se takodje da nastavimo svoj evropski put, ma koliko to nekima smetalo. Znamo da smo trn u uku pojedinima, ali to nam daje dodatnu snagu i volju da napredujemo još više,podrška Zapadnog Balkana nam je bitna u tome i na tom putu.

Stevo

06.10.2021 11:48

Svestrana saradnja je ono ka cemu tezimo,put napretka i put u bolju buducnost

cevap89

06.10.2021 12:23

Jedini predsednik ovog dela Evrope koji se boji samo za interese svoji gradjana, a ne za licne.

miki89ljig

06.10.2021 12:24

Vucic je jedini lider ovog dela Evrope i Balkana.

Tina

06.10.2021 18:01

Opet je pokazala da je prijatelj Srbiji Grčka, nama to jako puno značiti.

Rade

06.10.2021 18:02

Hvala Grčkoj koja nas podrzava. Nama je od velikog značaja što neće priznati nezavisnost Kosova.

Мијо

06.10.2021 18:41

Што се конкретно тиче овог састанка очекујем веома добре резултате које ће наш председник и наша земља постићи на овом самиту. Сматрам да Александар Вучић води добру политику и управо та политика је нашој земљи донела велике инвестиције и велики напредак.