ČAVUŠOGLU POTPISAO Cilj Turske i Srbije je 5 milijardi dolara
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Čavušoglu je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, rekao da je na današnjem sastanku sa velikim zadovoljstvom konstatovano da su bilateralni odnosi odlični i da se stalno unapređuju.

Današnjim razgovorima, dodao je, potvrđeno je da će se nastaviti istim trendom.

Ukazao je da treba da se održi treće zasedanje Saveta za saradnju dve zemlje, i da je s tim u vezi srpskim sagovornicima preneo poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Takođe je, kako je ukazao, razgovarano o mogućnosti održavanja trilateralnih sastanaka Srbije i Turske sa drugim zemljama sa kojima su iste održavale.

„Nadam se da će ovi mehanizmi biti učinkoviti da odnose podignemo na još viši nivo“, dodao je Čavušoglu.

On je ukazao da je Memorandum o razumevanju, koji je danas potpisao sa svojim kolegom Selakovićem, bitan za dalju saradnju.

Naglasio je da trgovinska razmena dve zemlje stalno raste, da je dostigla dve milijarde dolara, i da se ide dalje ka zajedničom cilju od pet milijardi dolara.

„Pre 10 godina turska ulaganja u Srbiji bila su u vrednosti od milion dolara, a sada su dostigla vrednost od više od 250 miliona dolara“, naveo je on.

Preneo je da su turske firme zadovoljne dolaskom na srpsko tržište, i da će sigurno podstaći dalje investicije iz Turske.

Zahvalio se srpskim vlastima što su dale priliku turskim kompanijama za poslovanje u Srbiji.

Čavušoglu je govorio i o značaju dogovora postignutim u oblasti olakšavanja putovanja, te kazao da je cilj da se ostvari zajednički cilj putovanja samo uz ličnu kartu.

„Ove godine Tursku je posetilo više od 200.000 turista iz Srbije. A Turci su na prvom mestu stranih turista u Srbiji. Radićemo dalje da se te brojke povećaju“, rekao je on.

Generalni konzulat u Novom Pazaru, koji sutra otvara zajedno sa Selakovićem, prema njegovim rečima od velikog je značaja za dalji razvoj odnosa dve zemlje.

Preneo je da Turska želi da otvori i predstavništvo konzulata u Nišu, jer mnogi turski građani iz zapadne Evrope putuju preko Srbije u Tursku.

Kada je reč o regionu naglasio je da su obe zemlje svesne svoje uloge i da imaju isti stav, a to je da se zalažu za stabilnost, mir i ekonomski prosperitet.

„Naš predsednik uvek radi na miru u regionu i nastavićemo da radimo dalje na prosperitetu i miru u ovom regionu. Nadam se da će EU shvatiti koliko je važan ovaj region i da će ga više uključiti u svoje tokove“, rekao je Čavušoglu.

Srbija otvorena za jačanje odnosa sa Turskom

Saradnja Srbije i Turske je na najvišem nivou u savremenoj istoriji, zahvaljujući odličnim ličnim odnosima dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a Srbija je otvorena za dalje jačanje bilateralnih odnosa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


Selaković je danas razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, a zatim su potpisali i Memorandum o razumevanju o jačanju bilateralne saradnje.

"Srbija je otvorena za dalje jačanje odnosa sa Turskom, a veoma važno mesto u jačanju tih odnosa, u njihovom razvoju, zauzima dobra praksa održavanja sednica Visokog saveta za saradnju dve države", rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je uveren da će do susreta predsednika Srbije i Turske doći do kraja godine.

Selaković je najavio da će sutra u Novom Pazaru on i njegov turski kolega otvoriti Generalni konzulat, dok će Čavušoglu obići i put koji se gradi između Novog Pazara i Tutina, što su, kaže, samo neki od primera uspešne saradnje.

On je istakao da su Srbija i Turska, iako je prošla godina bila obeležena pandemijom korona virusa, zabeležile rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu 1,32 milijardi evra, a da je samo u prvih šest meseci ove godine cifra preko 756 miliona, te da se sigurnim koracima ide ka novou razmene od dve milijarde evra.

Selaković je dodao da je u poslednjih 10 godina upetostručen obim razmene, a povećan je i priliv direktnih turskih investicija.

"Želimo još više turskih investitora, reč je o dobrim investitorima, koji biraju gradove koji možda nisu privlačni drugima, na čemu smo zahvalni", rekao je Selaković.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o složenim regionalnim pitanjima, te da su razmenili procene stanja u regionu, dijalogu Beograda i Prištine.

"Upoznao sam sa trenutnom situacijom i nedvosmilseno smo se saglasili da se otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog i mirnim putem", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija posmatra Tursku kao značajnog aktera u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

"Nastavićemo da sarađujemo, da jedni drugima pomažemo, jer samo tako možemo da imamo koristi", rekao je Selaković i dodao da se nada da će se sa turskim kolegom videti već u oktobru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading