SRBIJA NE SME NA KOLENA Šešelj alarmirao javnost i otkrio jezive namere Amerikanaca (VIDEO)
Foto: Marko Đoković

Ocenio je da se tim sporazumom "negira ustavni poredak Srbije".
Kao primer, Šešelj je istakao primer bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića, čije izručenje traži Ambasada SAD zbog navodnog ubistva braće Ilije, Mehmeta i Agrona Bitići koji su bili američki državljani, ali koji su, kako je Šešelj podsetio, bili teroristi OVK.

"Pošto ti ljudi nisu ubijeni u ratnim operacijama, već su ubijeni nakon prestanka ratnih dejstava, za to krivično delo je već nastupila zastarelost po zakonima Srbije. Kao i ovaj slučaj koji je sada aktuelan, koji ima veliku pažnju javnosti, o 11 gradjana Srbije iz Niša koji se terete za digitalnu prevaru. Mi imamo u Srbiji specijalnog tužioca za sajber kriminal i svi uslovi su ispunjeni da se tim ljudima sudi u Srbiji", rekao je Šešelj novinarima.

"SAD insistiraju da se izruči 11 ljudi, odnosno 11 državljana Srbije, a nije po Ustavu republike Srbije moguće nešto što je predvidjeno sporazumom izmedju Srbije i SAD, a to je retroaktivno dejstvo. Ne može se nekome suditi za krivično delo koje nije postojalo, koje nije kodifikovano, u vreme izvršenja tog krivičnog dela što je sada trenutno slučaj sa 11 srpskih državljana iz Niša koji se gone za prevaru", ocenio je Šešelj.

Ocenio je da u praksi u saradnji Srbije sa SAD, kao i u saradnji Srbije sa Evropskom unijom, postoji "niz ponižavajućih uslova" koji dolaze sa Zapada, dok zauzvrat Srbija neće dobiti nikakve privilegije, niti bolji status ili članstvo u EU, već samo nastavak tih uslova.

Po njegovim rečima, SRS je ranije podnela inicijativu Ustavnom sudu da se sporazum sa SAD "poništi i proglasi neustavnim".

"Mi zahtevamo da se ovaj sporazum poništi, da Ustavni sud odlučuje o tom sporazumu i progalsi ga neustavnim i da se na taj način zaštiti ustavni poredak Srbije zato što za Ustav Srbije i za našu državu jeste najvažnija pozicija, odnosno položaj naših gradjana u okviru našeg pravnog sistema, a ne ispunjavanje uslova iz inostranstva", rekao je Šešelj.

Na pitanje da li slučaj braće Bitići vidi kao pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost tzv. Kosova, Šešelj kaže da je "sve što se dešava u poslednih nekoliko godina pokušaj da se Vlada Srbije pritisne na ponižavajuće uslove iz sporazuma normalizacije odnosa" s tzv. Kosovom.

"Zabluda je da će Srbija biti u boljem položaju ako se takvi uslovi ispune, već će biti u boljem položaju isključivo ukoliko pokaže kičmu, ukoliko pokaže nezavisnost i ukoliko pokaže da je zaštita naših gradjana na prvom mestu i, naravno, zaštita našeg teritorijalnog integriteta", ocenio je on.

"Jer ukoliko Srbija samostalno pristane da ispunjava ove uslove i ako Vlada u Beogradu misli da će se tih uslova spasti ukoliko se završi pitanje Kosova i Metohije na nepovoljan način, možemo da očekujemo samo još veće zahteve i još veće uslove koji će biti sve ponižavajući i ponižavajući", smatra Šešelj.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading