ĐORĐE MILIĆEVIĆ, PREDSEDNIK POSLANIČKE GRUPE SPS, U RAZGOVORU ZA ALO! PORUČIO:  Zakon o istopolnim zajednicama ne mogu da podržim!
Tanjug/​Dušan Aničić

 

- Mi smo ponosni na dosadašnje rezultate vladajuće koalicije i sigurni smo da će nam narod dati poverenje za nastavak takve politike.

Da li će SPS izaći samostalno i imate li kandidate za gradonačelnika Beograda i predsednika Republike?

- To će biti rezultat međustranačkog dogovora, kao i dogovora dvojice partijskih lidera, Vučića i Dačića. Srbija nam je na prvom mestu, Vučić je na prethodnim izborima, kao kandidat državotvorne, strateške i usklađene politike SNS-a i SPS-a odneo dominantnu pobedu u prvom krugu, tako da ovakav model učešća vidimo kao moguć i na izborima 2022. Interes građana će nas voditi i kada budemo donosili odluku o kandidatu za gradonačelnika Beograda, bilo da nastupamo samostalno ili zajedno sa koalicionim partnerima. 

SNS se udružuje sa SPAS-om Aleksandra Šapića, da li i SPS ima u planu neka udruživanja?

- Ukrupnjavanje političke scene svakako je odluka onih koji su vlasni da o tome odlučuju. Mi kao socijalisti strateške ciljeve koji su u interesu građana i države uvek stavljamo na prvo mesto i to je nešto što daleko prevazilazi stranački interes. Nismo razgovarali o udruživanju, ali je jasna poruka predsednika SPS-a Ivice Dačića da partije kojima je interes zemlje na prvom mestu treba da na predstojećim izborima nastupе zajedno na jednoj listi i to ne zbog izbornog rezultata, već zato što je Srbiji danas najpotrebnija politička stabilnost i politika kontinuiteta kao garant daljeg prosperiteta i napretka.

Opozicija bliska Draganu Đilasu najavljuje bojkot ako ne dobiju RTS, kako to komentarišete?

- Još jedna farsa i zavaravanje javnosti kako bi sebe predstavili kao žrtvu jer potpuno je jasno da njih izbori ne interesuju, već samo način kako da bez izbora dođu do vlasti i privilegija. Svesno traženje nerealnih zahteva i pravljenje alibija za bojkot jer shvataju da su na marginama političke scene. U Srbiji se moraju poštovati zakoni. I pitam - a kojeg je to urednika ili direktora Javnog servisa postavila ova vladajuća koalicija?

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, najavljuje revanšizam, plašite li se?

- Nismo ih se plašili ni 5. oktobra 2000, zar mislite da ih se plašimo danas? Treba sami sebi da postave pitanje gde su danas oni koji su sproveli 5. oktobar, a gde smo mi?

Neću uzeti 3.000 dinara

Da li ste vakcinisali i koju ste vakcinu odabrali i da li ćete uzeti 3.000 dinara od države koje su namenjene vakcinisanima?

- Jesam, „Sinofarm“ vakcinom, i voleo bih da to učine svi građani jer time štitimo zdravlje nacije. Sigurno, kao nosilac javne funkcije, neću uzeti 3.000 dinara, ali to ne znači da ovu stimulativnu meru Vlade ne podržavam.

Lider SPS-a Ivica Dačić je na čelu Skupštine Srbije, da li je poslaničkoj grupi socijalista sada lakše ili teže, imate li neke protekcije?

- To što je predsednik naše partije na čelu Skupštine nas socijaliste dodatno motiviše i obavezuje na još odgovorniji i ozbiljniji rad.

Dačić sada tačno može da vidi koliko se trudite, da li vas kritikuje?

- Mislim da je zadovoljan našim radom i da prepoznaje našu posvećenost. 

Gordana Čomić, ministarka i nekadašnja funkcionerka DS-a, kazala je da Skupština danas izgleda bolje nego ikad, da li vas je ova izjava iznenadila?

- Ministarka Čomić i ja smo u više mandata zajedno bili poslanici i uvek sam poštovao njenu posvećenost i odgovornost, bez obzira na razlike u političkim stavovima, tako da me njena izjava ne iznenađuje.

Da li ćete glasati za Zakon o istopolnim zajednicama kada dođe u parlament?

- Ustav Srbije je potpuno jasan kada je u pitanju definicija braka, stoga zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da podržim. To ne znači da ne poštujem različitosti koje su odlika modernih društava, naprotiv mislim da je Srbija moderna i uređena zemlja, ali u kojoj se mora poštovati pravni poredak.

Predstoji mi još borbe

Pre dve godine ste doživeli tešku saobraćajnu nesreću, vaš oporavak je bio dug, kako se sada osećate?

- Sve što ne boli nije život, a sve što ne prolazi nije sreća. Za mene živeti ne znači samo disati, već i raditi. Živ sam, na nogama, mogu posvećeno da radim svoj posao, okružen porodicom i prijateljima, predstoji još borbe na tom planu, ali trudim se da o tome ne razmišljam.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading