VIOLA GURNULA PRST U OKO KURTIJU Grenel objasnio šta ovo znači
Foto: EPA/EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Bivši američki izaslanik za Zapadni Balkan Ričard Grenel ocenio je večeras da, "kada je Viola fon Kramon zabrinuta za delovanje takozvane vlade Aljbina Kurtija, onda je to veoma, veoma loše".

Grenel je to napisao na društvenoj mreži X pošto je poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo i Metohiju u EP Fon Kramon poručila je da je duboko razočarana i zabrinuta zbog akcija prištinskih vlasti, koje, kako je rekla, "imaju direktne i negativne posledice na etničke Srbe i ostale zajednice na Kosovu i Metohiji".

Reagujući na kritike zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija upućenih specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku zbog sastanka u Briselu sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji iz Srbije, Fon Kramon je rekla da je EU sama svoj gazda i da ne treba niko da govori njenim čelnicima sa kim i kada mogu da se sastanu.

"Gospodin Lajčak se nekoliko puta susreo sa svim učesnicima koji mogu da doprinesu normalizaciji odnosa između (takozvanog) Kosova i Srbije. Ova poseta NKEU (predstavnika Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji iz Srbije) je u skladu sa time. Oni nisu glasnogovornici predsednika Srbije Vučića, već nezavisna NVO koja podržava multietničke projekte i neumorno radi na integraciji unutar (takozvanog) Kosova", navela je Fon Kramon u saopštenju koje je objavila na platformi X.

Ona je dodala da su ovakve izjave (Bisljimija) ne samo lažne, već i opasne jer stavljaju metu na pojedince i njihove organizacije.

 "Ključno je da multietnički karakter (takozvanog - prim.) Kosova bude očuvan, cenjen i podržan. To je suština koja je umetnuta i u Ahtisarijev plan/ustav Kosova, na osnovu čega je Zapad priznao Kosovo", dodala je Fon Kramon.

Bisljimi je prethodno oštro kritikovao Lajčaka jer u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, ironično navodeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, "fer" i "neutralnog pristupa" stranama u procesu normalizacije odnosa.

On je to objavio nakon što je Lajčak u utorak na svom nalogu na platformi X saopštio da je imao vrlo koristan sastanak sa predstavnicima NKEU u Briselu za koji je rekao da je uvek od pomoći "čuti glasove sa terena", i uz to objavio fotografiju sa sastanka. 

Bivši američki izaslanik za Zapadni Balkan Ričard Grenel nazvao je izjave zamenika Bisljimija "napadom" na Lajčaka.

 ''Jao. Čovek Aljbina Kurtija, Besnik Bisljimi, sada napada Lajčaka", napisao je Grenel na svom nalogu na Iksu, prenosi Politika.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading