Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da je dijalog između tzv. Kosova i Srbije ušao u fazu formiranja Zajednice srpskih oština, koju traže SAD i EU, i istakla da je premijer Aljbin Kurti prihvatio tu obavezu, ali da ne priznaje kako ne bi izgubio podršku svojih pristalica, prenosi Ekonomija onlajn.

- Sada je dijalog ušao u fazu formiranja ZSO. Njeno sprovođenje očigledno traže i SAD i EU. Kao što znamo, ovo pitanje je dovelo Kurtija na vlast, on se suprotstavio Zajednici i dobio veliku podršku svojih birača - rekla je Tahiri.

Kurti je sada, ističe, prihvatio ZSO, ali to krije jer će, ako to učini, izgubiti izbore.

KURTI PRIHVATIO FORMIRANJE ZSO? Krije informaciju jer zna da će izgubiti izbore: Traži spas, moć mu je najvažnija!

Foto: Printscreen

 

- E, sad je došlo vreme da Kurti sprovede Zajednicu, jer je na to pristao prihvatanjem osnovnog sporazuma, on je ovu činjenicu krio od javnosti do danas, ali više nije u mogućnosti, jer međunarodni partneri otvoreno zahtevaju implementaciju Zajednice. Kurti zna da će, ako to sprovede, izgubiti izbore, za Kurtija je moć važnija od države - kazala je Tahiri.

Tahiri je dodala da je Kurti to već dokazao prihvatanjem mnogih sporazuma, kojima se protivio.

- Dokazao je to prihvatanjem sporazuma bez međusobnog priznavanja, prihvatanjem Zajednice, pa čak i davanjem autonomije srpskoj manjini, zaboravio je svoja obećanja militantima Samoopredeljenja, da nikada ne ide u dijalog sa Srbijom, dok se Srbija ne izvini za genocid nad tzv. Kosovom i Albancima, zaboravio je sve, zaboravio je čak i reciprocitet za Albance 'preševske doline' koji je toliko obećavao - navela je on.

Ocenjuje da Kurti namerava da odloži sprovođenje ZSO do održavanja narednih zbora, kako bi pobedio.

- Kurti traži spas i vidi spas kritikujući evropske posrednike u briselskom dijalogu, kritikuje čak i Ameriku. Kritikama i pritužbama koje pokazuju slabost države i narušavaju dostojanstvo Kosova pred svetom, Kurti želi da odloži primenu Zajednice do sledećih izbora, kako bi pobedio na njima, ponovo preuzeo vlast i potom je sproveo odmah. Ovo je njegov scenario kojim ću dokazati da je Kurtiju vlast ispred države - zaključila je Tahiri.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading