BRITANSKI AMBASADOR LUPIO PACKU ALBANCIMA "Žalim zbog odbijanja tzv. Vlade Kosova da se održe srpski izbori"
Foto: EPA

 

„Postoji presedan za izbore u Srbiji od 2012. godine, gde su KVINTA i OEBS prikupljali listiće, ali su nam u razgovorima koje smo vodili sa Vladom jasno stavili do znanja da to više ne žele. Razmotrili smo druge opcije i ponudili ih Vladi, ali je ona odbila. Ovo je žalosno jer mislim da je to bila prilika da Kosovo pokaže da je spremno da pokaže da manjine, u ovom slučaju Srbi mogu da glasaju, ali je i dalje na Vladi da će prihvati ili ne", rekao je Abot.

On je istakao da dogovor nisu postigli, iako je, kako navodi Kvinta, bila za ideju koju je predložila Srbija.

„U diplomatiji uvek postoji trenutak kada želimo da zbližimo strane. Ono što smo videli u nedelju je plan B, gde je veliki broj birača, verovatno i više nego što se očekivalo, uspeo da ode u Srbiju i glasa. Nije da je to bilo jasno odbijanje Vlade, jer je bilo mnogo razgovora sa premijerom Kurtijem i drugima, ali na kraju nismo postigli napredak koji smo želeli“, podvukao je Abot.

Želimo da Kosovo bude multietnička demokratija

On je rekao da u takvim slučajevima Kosovo mora da dokaže svoju zrelost i jasno pokaže kakva je perspektiva budućnosti Kosova.

„Čuli smo mnogo u političkom dijalogu Kosova i Srbije o prošlosti, ali nismo čuli toliko o budućnosti i verujem da je izuzetno važno da se vodi svojevrsna debata o tome šta Kosovo želi u budućnosti. Ono što želimo je da Kosovo bude multietnička demokratija, zemlja u kojoj se odluke donose u interesu manjina, s obzirom da se ta prava osiguravaju da budu zaštićena i promovisana. I ovo je bio primer gde smo mislili da Kosovo nije ispunilo ove vrednosti“, rekao je Abot.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading