ŠVAJCARSKI LIST UDARIO NA BRISEL Zašto nije formirana ZSO? Za Beograd je Kosovo deo Srbije!
TV Most

Švajcarski medij navodi da je tokom dijaloga nedovoljno bilo reči o šteti koja može nastati zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda da se vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, kao i o eventualnoj koristi koju bi moglo doneti uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

U svom godišnjem izveštaju ova švajcarska agencija navodi da će spoljno okruženje ostati izazovno tokom ove godine i da su izgledi za članstvo u EU glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom, prenosi Kosovo onlajn.

ŠVAJCARSKI LIST O SRBIMA Herojski narod ostavljen na cedilu! - Alo.rs

Podsećaju da Beograd posmatra Kosovo delom Srbije i „aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnoj sceni“.

„Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je zemlje članice EU ne žele dalje proširenje. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU moglo bi da stvori pozitivan uticaj u dijalogu Beograda i Prištine“, navodi se u ovom izveštaju.

Dodaju da su, tokom dijaloga, nedovoljno korišćenje ekonomske analize za bolje informisanje zainteresovanih strana o koristima u vezi sa pitanjima o kojima se raspravlja.

Moguć atentat na Vučića - Alo.rs


„Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja ZSO“, navedeno je u izveštaju.

Dodaju da se, kroz jasno artikulisanje rezultata dijaloga, može bolje iskoristiti podrška dostupna kroz Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan. A sve to, kako smatraju, može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora. Podsećaju da briselski dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije dao opipljive rezultate.

KRIZA RUSIJE I AMERIKE "U roku od šest meseci do godinu dana pred Srbijom bi mogli da se nađu nezgodni izbori" - Alo.rs

„Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022.“, navode ovi istraživači.

Na lokalnom nivou ima prostora za delimičan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga. Takođe, kako kažu, rastuća etnička konfrontacija u Bosni stvara rizik za stabilnost u regionu.

Komentari (1)

Loading
Srpkinja

26.01.2022 12:13

Konacno neka zapadna zemlja pocela racionalno da razmislja i priznaje da su Srbi dobar i hrabar narod.