ANALITIČAR POKOPAO KURTIJA Njegova izjava o velikoj Albanije je izdaja i neprijateljski čin!
Foto: EPA

 

“U svakoj zemlji takva izjava bi služila kao optužba za nacionalnu izdaju, tužilac bi odmah pokrenuo predmet protiv njega. Biti na čelu jedne države i truditi se da ona nestane, to je neprijateljski čin protiv te države. Premijer je to uslovno rekao, nije bio izričit ali svaka insinuacija u tom smeru znači nacionalnu izdaju”, rekao je Spahiu za Kosovo onlajn. 

On smatra da su izjave o nacionalnom ujedinjenju samo figurativne prirode, odnosno da ni Srbija ni Albanija nemaju pretenzije ka ujedinjenju sa Kosovom. 

“Kosovo će postojati i narednih 100 godina, jer niko nije zainteresovan da ga preuzme, ni Albanija ni Srbija. Oni su zainteresovani da ga ‘muzu’, da ostane takvo kakvo jeste, ali nisu zainteresovane da zauzimaju tu teritoriju. Kosovo se pored Srbije i Albanije granači i sa Crnom Gorom i sa Severnom Makedonijom, ali one nisu zainteresovane da pripoje Kosovo. Uzaludne su Kurtijeve priče, on samo izaziva nesreću i patnju svojih građana, ali to ne može da utiče na budućnost kosovske države”, istakao je Spahiu. 

Osvrnuo se i na dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi u Briselu. Spahiu nema optimistična očekivanja, uprkos tome što postoji veliko interesovanje međunarodnih faktora.

“Moje nade da će se to završiti dogovorom između Kurtija i Vučića su sve manje i manje. Propuštaju se idealne prilike za takav dogovor i sve sam manje ubeđen da će njih dvojica postići dogovor. Idealna prilika je što u svetu nema naročitih sukoba, pažnja je okrenuta prema Beogradu i Prištini, svi su voljni za postizanje kompromisa, Zapad pa i Rusija. Svi su veoma zainteresovani, to je idealna prilika da se okonča nešto što bi značilo kraj sukoba između Beograda i Prištine”, zaključuje Spahiu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading